Home > Articole ISO > Cine ar trebui sa foloseasca ISO 22000 / HACCP

Devreme ce ISO 22000 este un standard general de management al sigurantei alimentare, el poate fi folosit de orice organizatie implicata in mod direct sau indirect in lantul alimentar. El se aplica tuturor organizatiilor din lantul alimentar HACCP, indiferent de complexitatea sau de marimea lor. ISO 22000 poate ajuta la garantarea sigurantei produselor alimetare.

Lantul alimentar
consta dintr-o intreaga insiruire de stadii si operatii implicate in crearea si consumul produselor alimentare. Acest lucru include fiecare pas, de la producerea initiala la consumul final. Mai precis, sunt incluse producerea, prelucrarea, distribuirea, depozitarea si manipularea tuturor alimentelor si a ingredientelor alimentare.

Lantul alimentar include si organizatiile care nu manipuleaza direct alimentele. Dintre acestea, pot fi mentionate organizatiile care produc furaje pentru animalele care produc alimente si pentru animalele care vor fi folosite ca alimente. De asemenea, sunt incluse organizatiile care produc materiale care vor intra, in cele din urma, in contact cu alimentele sau cu ingredientele alimentare.

ISO 22000 / HACCP poate fi folosit de:

Producatori primari
• Fermele agricole
• Fermele zootehnice
• Fermele piscicole
• Fermele de lapte

Prelucratori
• Prelucratori de peste
• Prelucratori de carne
• Prelucratori de carne de pasare
• Prelucratori de furaje

Producatori
• Producatori de supe
• Producatori de gustari
• Producatori de paine
• Producatori de cereale
• Producatori de sosuri
• Producatori de bauturi
• Producatori de condimente
• Producatori de ambalaje
• Producatori de alimente congelate
• Producatori de conserve
• Producatori de produse de cofetarie
• Producatori de suplimente dietetice

Furnizori de servicii alimentare
• Bacanii
• Restaurante
• Cantine
• Spitale
• Hoteluri
• Statiuni
• Companii aeriene
• Vase de croaziera
• Aziluri de batrani
• Centre de ingrijire

Alti furnizori de servicii
• Furnizori de servicii de depozitare
• Furnizori de servicii de catering
• Furnizori de servicii logistice
• Furnizori de servicii de transport
• Furnizori de servicii de distributie
• Furnizori de servicii de salubritate
• Furnizori de servicii de curatenie

Furnizorii de produse
• Furnizori de unelte
• Furnizori de ustensile
• Furnizori de echipamente
• Furnizori de aditivi
• Furnizori de ingrediente
• Furnizori de materii prime
• Furnizori de agenti de curatenie
• Furnizori de substante de salubrizare
• Furnizori de materiale de impachetat
• Furnizori de alte materiale care vin in conact cu alimentele

Desigur, lista de mai sus nu epuizeaza lista organizatiilor care ar putea beneficia de pe urma folosirii acestui standard. ISO 22000 / HACCP se aplica tuturor organizatiilor implicate in mod direct sau indirect in lantul alimentar, nu numai celor enumerate aici.

› Cine ar trebui sa foloseasca ISO 22000 / HACCP