Home > Noi STANDARDE ISO > Combaterea schimbarilor climatice prin intermediul standardelor ISO

Combaterea schimbarilor climatice prin intermediul standardelor ISO – ziua mondiala a standardelor – 14 octombrie 2009

Ziua mondiala a standardelor este celebrata in fiecare an, la 14 octombrie, in vederea recunoasterii eforturilor depuse de mii de experti la nivel mondial care au colaborat in cadrul CEI, ISO si ITU pentru a dezvolta standardele internationale ISO, importante parghii pentru facilitarea comertului, raspandirea de cunostinte si diseminarea progreselor tehnologice.

In raportul sau revolutionar, publicat in 2007, Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) a citat standarde tehnice, cum ar fi cele publicate de catre Comisia Electrotehnica Internationala (IEC), Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT), folosite ca un mijloc de limitare a schimbarilor climatice ce au loc, standarde care in timp ofera posibilitatea de a reduce efectele poluarii pe masura ce noi tehnologii se dezvolta.

Acest mesaj este, de asemenea, la baza temei din acest an pentru ziua mondiala a standardelor din 14 octombrie: “Combaterea schimbarilor climatice prin standarde”.

Cresterea activitatii umane, cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera sunt cauze pentru ridicarea temperaturii medii a Pamantului, efect cu impact major asupra schimbarilor climatice.

Expertii si oamenii de stiinta sunt de acord in a afirma ca o schimbare climatica dramatica ar avea consecinte majore asupra mediului economic, social si tehnologic mondial.

Mesajul-tema a zilei mondiale a standardelor este semnat de catre liderii celor trei organizatii principale de standardizare internationala: dl Jacques Regis, presedinte al CEI, dr. Alan Morrison, presedinte al ISO si dr. Hamadoun Touré, secretarul general al UIT.

Un portofoliu de actiuni de indreptare si de atenuare este necesar pentru a reduce riscurile legate de schimbarile climatice.

Standardele internationale sunt instrumente pentru a raspunde acestei provocari. (sursa: iso.org)

› Combaterea schimbarilor climatice prin intermediul standardelor ISO