Home > Noi STANDARDE ISO > ISO/TS 22002-3, Siguranta alimentelor – Agricultura

Alimente sigure de la ferme prin noua specificatie tehnica ISO 22002-3

4 ianuarie 2012. O agricultura mai sigura este principalul beneficiu vizat de o noua specificatie tehnica ISO, ultima din seria de standarde ISO 22000 pentru sistemele de management al sigurantei alimentare.

Fermele reprezinta prima veriga in numeroase lanturi de aprovizionare care ne aduc alimentele la masa, iar noua specificatie tehnica a Organizatiei Internationale pentru Standardizare, ISO 22002-3 : 2011, a fost dezvoltata pentru a garanta ca fermierii isi implementeaza cele mai bune practici in mentinerea unui mediu igienic si ca isi joaca rolul care le revine in controlarea riscurilor legate de siguranta alimentelor in lanturile alimentare.

ISO 22002 – 3 este unul dintre documentele suport din familia de standarde ISO 22000, care ofera cerintele referitoare la programele preliminare (PP) privind siguranta alimentelor. PP se refera la conditiile si la activitatile elementare care sunt necesare pentru asigurarea igienei de-a lungul lantului alimentar in timpul producerii, manipularii si furnizarii alimentelor sigure pentru consumul uman. ISO/TS 22002-3 specifica cerintele si liniile directoare pentru conceperea, implementarea si documentarea programelor preliminare pentru agricultura.

“Lantul de la producator la consumator poate fi lung, chiar la scara globala, implicand multi participanti diferiti,” a comentat Dominique Berget, seful echipei ISO care a dezvoltat noul document.

“Prin urmare, este important sa garantam siguranta alimentelor inca de la prima veriga, care, adesea, este ferma. ISO/TS 22002-3 furnizeaza cerinte si indrumari de ultima ora pentru o intelegere deplina.”

Documentul va fi util tuturor organizatiilor, inclusiv fermelor individuale sau grupurilor de ferme – indiferent de marimea sau de complexitatea lor – implicate in etapa agricola a lantului alimentar si doritoare sa implementeze PP in conformitate cu ISO 22000:2005, standardul care ofera cerintele de baza referitoare la managementul sigurantei alimentelor.

El poate fi aplicat de cei implicati in cultivarea plantelor (cereale, fructe, legume), in cresterea animalor (bovine, porcine, pasari de curte, peste) si in manipularea produselor acestora (lapte, oua).

Toate operatiunile legate de agricultura sunt incluse in domeniul de aplicare (de exemplu, sortarea, curatarea, ambalarea produselor neprelucrate, producerea locala a nutreturilor, transportul in perimetrul fermelor).

Documentul include exemple specifice de PP, desi acestea au doar scopuri de indrumare, dat fiind faptul ca operatiunile agricole prezinta caracteristici diferite in functie de marime, tipul produselor, metodele de productie, mediul geografic si biologic, cerintele legislative si de reglementare asociate etc. In consecinta, nevoia, intensitatea si natura programelor preliminare vor fi diferite pentru organizatiile implicate.

ISO/TS 22002-3:2011, Programe preliminare privind siguranta alimentelor – Partea a 3-a: Agricultura, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, subcomitetul SC 17, Sisteme de management pentru siguranta alimentelor, grupul de lucru WG 2, Agricultura. El este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau poate fi obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 108 franci elvetieni, prin intermediul magazinului ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› ISO/TS 22002-3, Siguranta alimentelor – Agricultura