Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 22301 – Managementul Continuitatii Afacerii

Standardul ISO 22301 pentru continuitatea afacerii a fost aprobat

3 aprilie 2012. Standardul ISO 22301 – Sistemul de Management al Continuitatii Afacerii (Cerinte) a fost aprobat prin vot saptamana aceasta de comitetul tehnic ISO/TC223.

Acest vot da cale libera publicarii complete a standardului, care probabil ca va fi disponibil spre achizitionare la institutele nationale de standardizare membre ISO la inceputul acestei veri.

Utilizatorii standardului britanic BS 25999 vor continua sa fie certificati, cel putin pana la data de expirare, insa pare plauzibil ca multi dintre ei vor alege dupa aceea sa adopte acest nou standard global.

In dezvoltarea ISO 22301 s-a pus foarte mult accentul pe asigurarea compatibilitatii cu alte sisteme de management, cautand in acelasi timp sa se pastreze si sa se dezvolte fundamentele solide oferite de comitetul BCM/1 din cadrul BSI prin standardul britanic BS 25999.

Structura si configuratia noului standard ISO pentru continuitatea afacerii difera de standardul britanic deja familiar, insa elementele esentiale se regasesc in el. Exista unele diferente de terminologie, deoarece ISO 22301 trebuie sa se alinieze pe un cadru extins de standarde pentru sistemele de management si, desi va dura ceva pana cand utilizatorii se vor putea obisnui cu noua abordare, se pare ca ea va aduce beneficii clare pe termen lung.

Una dintre caracteristicile care apar de-a lungul noului standard este o cerinta pentru ceea ce a fost numita “mai multa precizie”. In general vorbind, sunt cerute mai multe detalii despre activitati si planificare pentru a demonstra ca masurile de control, capacitatea si documentatia se aliniaza cu alte standarde ISO in privinta securitatii sociale si a altor domenii conexe (ca in cazul ISO 9001, ISO 31000, ISO 27001 etc).

ISO 22301 va provoca organizatiile sa isi examineze indeaproape planificarea actuala (BS 25999, BCM.01 s.a.) si sa se intrebe daca aceasta este sau nu este destul de precisa si de detaliata. Daca abordarea adoptata initial de o organizatie a fost aprofundata si cuprinzatoare, atunci acesteia nu ii va mai ramane decat putin de facut pentru a atinge standardul ISO.

Va exista o perioada in care auditorii si organismele de certificare se vor acomoda si probabil ca vor exista si dezbateri in jurul noului standard si al perspectivelor pe care le introduce. De asemenea, comitetul tehnic ISO va avea sarcina de a clarifica unele aspecte despre care exista mai putine informatii sau unde au fost facute schimbari (cum ar fi ilustratiile Plan Do Check Act, printre altele).

Acestea sunt impedimente relativ minore daca luam in considerare faptul ca se mentine accentul pe strategie si pe operatiuni si, uneori, se ofera putin mai multa adaptabilitate, desi acest lucru ramane de vazut.

In orice caz, dupa cum arata precedentele, BSI va retrage BS 25999 la scurt timp, iar organizatiile vor trebui sa considere ISO 22301 drept singurul standard cu adevarat international la care se pot alinia si conform caruia se pot certifica.

Implicatiile mai importante care deriva din lansarea lui ISO 22301 sunt interesante si semnificative in mod special pentru viitorul BCM.

In momentul de fata, cele mai multe tari de pe cuprinsul globului nu detin propriul standard national, insa ele detin mecanismul de a adopta cu usurinta standarde internationale ISO, implicit ISO 22301, ceea ce va incuraja utilizarea acestuia la scara mai larga in interiorul respectivelor tari. Se poate spune ca Marea Britanie a fost rasfatata deoarece detine unul dintre cele mai mature medii de afaceri din lume, insa odata cu extinderea lanturilor de aprovizionare si cu larga raspandire a dependentelor, trebuie adoptata o viziune mai globala pentru protejarea operatiunilor si intereselor. Organizatia Internationala pentru Standardizare detine un renume considerabil si a dovedit ca poate influenta o mai mare dezvoltare a pietelor pe care se aplica standardele sale.

Desi un punct de vedere poate fi ca trecerea la ISO 22301 nu este neaparat necesara daca aplicati deja BS 25999, ar fi dificil sa sustinem ca beneficiile vor fi pastrate in aceeasi masura.

› ISO 22301 – Managementul Continuitatii Afacerii