Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 24500 – Semnale auditive pentru produsele de consum

Sunteti confuz din cauza tonurilor de apel, a semnalelor acustice si a avertismentelor sonore?

Standardul ISO 24500 ofera o solutie la acesta problema.

ISO 24500Sunteti stresat din cauza tonurilor de apel si a avertismentelor sonore emise de produsele electrice si electronice? Sunteti confuz cu privire la produsul care a emis semnalul si cu privire la semnificatia acestuia?

Pentru a raspunde la aceste probleme, ISO a dezvoltat un standard care prezinta modele de semnale auditive folosite pentru a transmite informatii catre consumatori in legatura cu procesul de utilizarea a unui anumit produs.

Astfel obiectele electronice de uz curent, cum ar fi computerul personal, camera foto sau jucaria preferata a copilului dumneavoastra, vor emite un semnal care va fi uşor de inteles, fara a provoca confuzie cu alte semnale sonore.

“Acest standard este parte a unei serii de standarde care vizeaza realizarea de produse de uz curent cu o mai mare utilizabilitate, mai eficiente si cu un grad sporit de statisfacere a nevoilor utilizatorilor. Dorim ca toti utilizatorii sa poata sa traiasca si sa lucreze in armonie cu produsele de consum destinate lor”,

a declarat Kenji Kurakata, lider al echipei care a dezvoltat noul standard.

Noul standard

ISO 24500:2010, Ergonomie – Design accesibil – Semnale auditive pentru produsele de consum

este conceput special pentru a imbunatati gradul de utilizare şi accesibilitatea semnalelor auditive utilizate in produsele destinate consumului, imbunatatind astfel utilizarea lor nu numai de catre persoanele cu dizabilitati vizuale sau auditive, ci, de asemenea, de catre persoanele in varsta, cu dizabilitati temporare cat si de cei care nu prezinta nici un fel de handicap.

Modelele de semnale auditive cuprinse in ISO 24500 adopta principiile de accesibilitate in proiectare, prezentate in Ghidul ISO / IEC 71:2001, Linii directoare destinate dezvoltatorilor de standarde pentru a raspunde nevoilor persoanelor in varsta şi persoanelor cu dizabilitati.

Acesta va fi utilizat impreuna cu standardul complementar, ISO 24501, Ergonomie – Design accesibil – Nivelul de presiune acustica a semnalelor auditive pentru produsele de consum, programat pentru publicare la inceputul anului 2011.

Tema accesibilitatii este dezvoltata prin intermediul lucrarilor diferitelor comisii tehnice care se dezvolta standarde ISO legate de aceste aspecte specifice.

Aceasta lucrare a a fost redata printr-un articol de fond al editiei din septembrie 2010 a revistei ISO Focus +.

De asemenea este demn de remarcat faptul ca tema din acest an pentru Ziua Mondiala a Standardizarii din 14 octombrie a avtut titlul “Standardele fac lumea mai accesibila pentru toti”.

In plus, un atelier de lucru international s-a desfasurat intre trei si cinci noiembrie 2010, in Geneva, Elvetia, avand ca obiect examinarea standardelor necesare pentru a facilita accesul la produse, servicii, medii şi facilitati pentru persoanele cu handicap.

Organizat de World Standards Cooperation (WSC), atelierul a pus in contact grupuri cheie din intreaga lume interesate de acesta problematica, in vederea discutarii acestor aspecte importante.

Pentru mai multe informatii, consultati www.iso.org/wsc-accessibility

Standardul ISO 24500:2010, Ergonomie – Design accesibil – Semnale auditive pentru produsele de consum, a fost elaborat de ISO / TC 159, Ergonomie, subcomitetul SC 5, Ergonomia mediului de lucru şi este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO, in Romania).

Standardul poate fi, de asemenea, obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 58 franci elvetieni, prin ISO Store sau prin contactarea de departamentului de marketing, comunicare si informatii. (www.iso.org)

› ISO 24500 – Semnale auditive pentru produsele de consum