Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 28500 / 2009 pentru formatul de fisier WARC

Standardul ISO 28500:2009, Informare si documentare – formatul de fisier WARC

Formatul WARC este o extensie a formatul de fisier ARC, care a fost utilizat de catre Arhiva Internet inca din anul 1996 de catre numeroase institutii de patrimoniu pentru a stoca paginile web si legaturile lor.

Motivatia de a extinde ARC a aparut in urma discutiilor si experientelor acestor organizatii in cadrul Consortiului International de Conservare al Internetului (IIPC) – institutie a carei misiune de baza este achizitia, pastrarea si diseminarea cunostintelor si informatiilor de pe Internet pentru generatiile viitoare.

Membri IIPC au constatat ca devine din ce in ce mai dificila stocarea si gestionarea volumului tot mai mare de informatii provenind de pe Internet.

Formatul WARC la care face referire ISO 28500 difera de ARC prin faptul ca ofera noi posibilitati, in special inregistrarea cererilor de antete HTTP sau de metadate aleatoare, alocarea unui identificator pentru fiecare fisier de continut, gestionarea duplicatelor si a inregistrarilor redundante precum si segmentarea inregistrarilor.

Fisierele WARC sunt destinate pentru a stoca orice tip de continut digital, fie preluate de catre HTTP sau de alt protocol.

“Mai multe aplicatii sunt deja conforme WARC “, a adaugat domnul Oury “, cum ar fi crawlerul Heritrix pentru recoltarea de date, instrumente WARC de gestionare si de schimb – Wayback Machine, NutchWAX – si instrumente de cautare.”

ISO 28500, elaborare si disponibilitate

Standardul ISO 28500:2009, Informare si documentare – formatul de fisier WARC, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 46, Informare si documentare, subcomitetul SC 4, Tehnici de interoperabilitate.

Standardul ISO este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO, in Romania); la ISO, prin Secretariatul Central ISO, pretul este de 118 franci elvetieni.

Articol despre consultanta ISO 28500 si certificare ISO 28500
surse: www.iso.org (en), www.standardadvisor.ro (ro)

› ISO 28500 / 2009 pentru formatul de fisier WARC