Home > Noi STANDARDE ISO > ISO prezinta simbolurile grafice intr-o noua brosura ilustrata

ISO prezinta simbolurile grafice intr-o noua brosura ilustrata

Intelegerea mesajelor legate de siguranta si de informare publica dincolo de barierele lingvistice sau ale analfabetismului este posibila multumita simbolurilor grafice ISO, armonizate la nivel international, care ofera informatii diverse, cum ar fi, spre exemplu, ghidarea catre iesire in cazul unui incendiu sau avertizarea cu privire la inotul in ape periculoase.

In vederea sensibilizarii maselor cu privire la aceste simboluri si pentru invatarea publicului sa recunoasca diferitele intelesuri din spatele diverselor forme si culori, ISO a conceput o brosura nostima si usor de parcurs.
Brosura urmareste aventurile familiei Smith (avand ca membri domnul si doamna Simth, bunica si cei doi copii) in vacanta petrecuta in tara fictiva “Ambrosia”.

Viu ilustrata, povestea este prezentata printr-un set de planse colorate marimea A5.

Fiecare plansa descrie o aventura din timpul calatoriei familiei si prezinta un simbol grafic ISO.

De la scaparea de un incendiu din hotel la trasportarea de urgenta a bunicii la spital, seria de evenimente din vacanta permite familiei sa inteleaga utilitatea simbolurilor grafice ISO, care vin in ajutorul lor prin crearea de punti de comunicare impotriva barierelor lingvistice.

Un capitol aparte explica diferitele forme, culori si simboluri folosite pentru a transmite informatii importante.
De exemplu, brosura ne informeaza ca semnele de avertizare cu privire la pericolele care ar putea duce la o vatamare corporala sau care ameninta sanatatea sunt ilustrate ca un triunghi galben cu chenar negru si simboluri negre.

“Brosura subliniaza importanta simbolurilor grafice ca o modalitate de a comunica fara cuvinte”

spune Dana Kissinger-Matray, secretar al comitetului ISO pentru politica privind protectia consumatorilor (ISO / COPOLCO).

“Indiferent unde va aflati in lume, simbolurile grafice ISO va pot ajuta sa intelegeti directii importante, caracteristicile produselor si alte aspecte ale vietii de zi cu zi, cum ar gasirea lifturilor pentru utilizatorii de scaune cu rotile sau de ce zone trebuie sa va feriti daca aveti un stimulator cardiac, precum si identificarea unor servicii utile, cum ar fi locatia unei firme de inchiriat masini sau a unui hotel”.

mai spune aceasta.

Setul de simboluri grafice incluse in carnet au fost extrase in primul rand din standardul ISO 7001, Simboluri grafice – Simboluri cu informatii publice si ISO 7010, Simboluri grafice – Culori si semnale de siguranta – Indicatoare de siguranta inregistrate.

Acestea, alaturi de alte standarde relevante, sunt sub responsabilitatea comitetului tehnic ISO / TC 145, Simboluri grafice.

Limbajul international al simbolurilor grafice ISO este conceput ca un instrument de informare a publicului si va reprezenta, de asemenea, un ajutor direct pentru profesionistii din domeniul securitatii si ai serviciilor publice.

Proiectul este o initiativa ISO / COPOLCO.

“Brosura ilustreaza sfera larga de activitate a ISO in numele protectiei consumatorilor si a interesului public”,

declara d-na Kissinger-Matray.

“Ideea a fost conceputa initial de catre experti ISO / COPOLCO de la BSI (membru ISO pentru Regatul Unit) care cautau sa educe publicul cu privire la valoarea simbolurilor grafice ISO intr-un mod accesibil si usor de utilizat. “

Brosura Limbajul international al simbolurilor grafice ISO (editie doar in limba engleza, 33 pagini, ISBN 978-92-67-10521-5) este disponibila gratuit (taxe postale si de manipulare) de la Secretariatul Central ISO, prin magazinul ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. Aceasta poate fi, de asemenea, obtinuta de la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau poate fi descarcata ca fisier PDF gratuit de pe site-ul ISO.(www.iso.org)

› ISO prezinta simbolurile grafice intr-o noua brosura ilustrata