Home > Noi STANDARDE ISO > Metoda Kjeldahl si-a largit aria de acoperire

Standard ISO pentru determinarea proteinelor dezvoltat pentru o mai buna protectie a consumatorilor si pentru un comert armonizat

IDF si ISO si-au unit fortele pentru a largi aria acoperita de un standard international utilizat la nivel mondial in cadrul industriei produselor lactate pentru a masura continutul proteic al laptelui de vaca. Metoda Kjeldahl include acum si laptele provenit de la alte specii precum si produsele lactate comercializate la nivel international, acoperite de standardele Codex Alimentarius. Standardul revizuit (ISO 8968-1:2014 – IDF 20-1:2014) reconfirma rolul crucial al metodei Kjeldahl in armonizarea comertului si potenteaza masurile de siguranta pentru protectia consumatorilor.

Metoda Kjeldahl – Rol crucial in comert

Metoda Kjeldahl joaca un rol crucial in cadrul comertului national si international, spre exmplu in calcularea platilor datorate fermierilor si producatorilor de lapte, la controlul proceselor manufacturiere si in verificarea conformitatii legale.

“Acest standard se refera la determinarea unei componente majore a laptelui si a unor multitudini de produse lactate, fiind de fapt vorba de componenta care este raspunzatoare de peste 50% din valoarea de piata a laptelui” a explicat dr. Harrie van den Bijgaart, presedinte al comitetului tehnic ISO cu privire la lapte si la produsele lactate.

Acest aspect, combinat cu faptul ca studiile internationale cu privire la metoda s-au realizat pana acum doar pentru lapte integral de bovina, ilustreaza nevoia de a valida metoda si pentru alt fel de produse lactate decat laptele integral de bovina.

Expertii IDF si ISO au modificat cu succes si au validat in mod stiintific metoda astfel incat aceasta sa se aplice unei game largi de produse lactate. In plus fata de laptele de bovina integral, metoda poate fi acum aplicata si pentru lapetele de bovina cu continut redus de grasime, pentru laptele integral de capra si oaie, pentru branza, lapte praf si derivate din lapte praf incluzand formule pentru sugari, concentrate proteice din lapte, cazeina si cazeinat, a explicat dr. Jaap Evers, presedinte al IDF Methods Standards Steering Group.

“Validarea acestei metode pentru mai multe produse va furniza, de asemenea, garantii suplimentare pentru consumatorii pentru care continutul etichetat al produselor lactate a fost determinat pe baza unei metodologii standardizate la nivel global” a completat dr. Van der Bijgaart.

O arminizare completa la nivel global

Impactul global al metodelor analitice IDF/ISO este ilustrat de faptul ca la nivelul reglementarilor nationale si internationale se fac referiri la multe din aceste metode, peste 60 fiind adoptate de Codex Alimentarius. Aceste metode au devenit referinte internationale la testarea laptelului si a produselor lactate.

“Urmatorul pas este de a trimite metoda Kjeldahl revizuita pentru a fi adoptata de Codex Alimentarius. Unul din beneficiile majore ale introducerii la nivel international a metodei revizuite se refera la faptul ca va duce la o mai buna armonizare a analizei proteice la nivel global, in consecinta minimizandu-se riscul disputelor comerciale rezultate ca urmare a diferentelor din cadrul rezultatelor testelor analitice” a continuat dr. Evers.

Avand in vedere cererea globala in crestere pentru lapte si produse lactate, standardizarea este din ce in ce mai importanta pentru a asigura siguranta alimentara, calitatea alimentelor si corectitudinea in comertul international. Acest demers sprijina armonizarea si elimina duplicarea muncii, crescand eficienta si simplificand aspectele legate de consumatorul final. (sursa – ISO)

› Metoda Kjeldahl si-a largit aria de acoperire