Home > Noi STANDARDE ISO > „Standardele fac lumea mai accesibila” – tema celei de a 41-a Zi Mondiala a Standardelor

„Standardele fac lumea mai accesibila” – tema celei de a 41-a Zi Mondiala a Standardelor – 14 octombrie 2010

Ziua Mondiala a Standardelor este sarbatorita in fiecare an la 14 octombrie pentru a aduce un omagiu eforturilor miilor de experti din intreaga lume care colaboreaza in cadrul IEC, ISO si ITU pentru a dezvolta standarde internationale voluntare care faciliteaza comertul, raspandirea cunostintelor si difuzezarea progreselor tehnologice.

Evenimentul are loc la Geneva, in Elvetia. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Standardelor se intituleaza : “Standardele fac lumea mai accesibila “.

Cu cel putin 650 de milioane de oameni la nivel global afectati de cel putin un anumit fel de handicap si tinand cont si de numarul in crestere al persoanelor in varsta – un sfert din toti cetatenii au varsta de 60 sau sunt mai in varsta * – problema accesului la produse si servicii a devenit mai importanta decat oricand.

Mesajul Zilei Mondiale a Standardelor este semnat de liderii celor trei principalele organizatii internationale de standardizare: Dl. Jacques Régis, presedinte al Comisiei Electrotehnice Internationale (IEC), Dr. Alan Morrison, presedinte al Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO), si Dr. Hamadoun Touré, secretarul general al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU).

Accesibilitatea este gradul in care un produs, dispozitiv, serviciu, mediu sau facilitate permite utilizarea de catre cat mai multi oameni posibil, inclusiv de catre persoanele cu handicap.

Problema accesibilitatii a devenit mai critica o data cu cresterea numarului de persoane in varsta a populatiei la nivel mondial. Dar accesibilitatea nu este numai o problema pentru persoanele in varsta sau cu handicap. Solutii cu privire la cresterea gradului de accesibilitate permit, de asemenea, produselor sa fie mai atragatoare pentru un public mai larg.

De exemplu, o rampa pentru scaune cu rotile bine conceputa pentru beneficiul persoanelor cu handicap motor ofera , de asemenea, o modalitatea practica si facila de deplasare pentru mai multe categorii de persoane, inclusiv pentru o mama cu un copil nou nascut intr-un mijloc de trasnsport specific.

Standardele internationale elaborate de IEC, ISO si ITU, bazate pe consensul international, ofera producatorilor si furnizorilor de servicii orientarile privind modul de proiectare de produse accesibile pentru toti.

Pentru cele trei organizatii lider mesajul principal este: “Standardele internationale faciliteaza accesul tuturor la produse, structuri si servicii. Acestea includ elemente de siguranta, ergonomie si metode armonizate de testare, toate adaptate pentru a creste accesibilitatea.. Standardele ofera, de asemenea, o platforma de diseminare a inovatiilor tehnologice, atat pentru tarile dezvoltate cat si pentru cele in curs de dezvoltare. Standardele ajuta pietele sa creasca mai repede si ajuta la dezvoltarea schimburilor comerciale la nivel mondial. ”

Liderii celor trei organizatii concluzioneaza: ” IEC, ISO si ITU isi coordoneaza activitatea lor in vederea oferirii unui sistem de standardizare care ajuta proiectantii, producatorii si factorii de decizie politica pentru a face lumea mai sigura si mai accesibila pentru toti, astazi si in viitor”.
* Conform Organizatiei Natiunilor Unite (sursa: www.iso.org)

› „Standardele fac lumea mai accesibila” – tema celei de a 41-a Zi Mondiala a Standardelor