Home > Articole ISO > 14.10.2011 – a 42-a Zi Mondiala a Standardelor

Standardele internationale – Crearea increderii la nivel mondial – Cea de-a 42-a Zi Mondiala a Standardelor – 14 octombrie 2011

14.10.2011 – Ziua Mondiala a Standardelor este sarbatorita in fiecare an pe 14 octombrie pentru a aduce un omagiu eforturilor depuse de miile de experti din intreaga lume care colaboreaza in cadrul IEC, ISO si ITU pentru a dezvolta standarde internationale voluntare care inlesnesc afacerile, raspandesc cunostintele si promoveaza progresele tehnologice.

Tema Zilei Mondiale a Standardelor din 2011 este “Standardele internationale – Crearea increderii la nivel mondial”.

Mesajul de deschidere a Zilei Mondiale a Standardelor este semnat de liderii celor trei principale organizatii internationale de standardizare: dr. Klaus Wucherer, presedintele Comisiei Electrotehnice Internationale (IEC), dr. Boris Aleshin, presedintele Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO) si dr. Hamadoun Touré, secretarul general al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU). Cele trei organizatii sunt partenere, alcatuind impreuna Asociatia Mondiala a Standardelor (WSC).

Mesajul lor subliniaza ca standardele internationale pentru produse si servicii sustin calitatea, ecologia, siguranta, fiabilitatea, interoperabilitatea, eficienta si eficacitatea. Standardele fac toate aceste lucruri dand, in acelasi timp, fabricantilor incredere in abilitatea lor de a ajunge pe piata mondiala, avand siguranta ca produsele lor vor functiona foarte bine la nivel global.

Aceasta se intampla deoarece standardele internationale ofera interoperabilitate, care, la randul ei, creeaza o economie a productiei in masa si garanteaza ca utilizatorii pot obtine servicii de acelasi nivel oriunde ar calatori. Deci standardele internationale ofera in mod egal avantaje clientilor, fabricantilor si furnizorilor de servicii. In mod deosebit, in tarile in curs de dezvoltare, aceasta accelereaza punerea in folosinta a noi produse si servicii si incurajeaza dezvoltarea economica.

“In lumea de azi, trebuie sa avem un nivel inalt al asteptarilor, sperand ca lucrurile vor functiona asa cum ne asteptam sa functioneze,” afirma cei trei lideri.

“Ne asteptam ca atunci cand ridicam receptorul sa avem posibilitatea de a fi conectati instantaneu la orice alt telefon de pe planeta. Ne asteptam sa ne putem conecta la internet si sa ni se ofere stiri si informatii… instantaneu. Cand ne imbolnavim, ne bazam pe echipamentul medical folosit pentru a ne trata. Cand ne conducem masinile, avem incredere ca motorul, directia si franele, ca si sistemele de siguranta pentru copii, sunt fiabile. Ne asteptam sa fim protejati impotriva caderilor de curent si a efectelor daunatoare ale poluarii.”

Conducatorii IEC, ISO si ITU subliniaza ca standardele internationale creeaza incredere la nivel mondial, adaugand: “Intr-adevar, unul dintre obiectivele cheie ale standardizarii este de a oferi aceasta incredere. Sistemele, produsele si serviciile functioneaza asa cum ne asteptam sa o faca multumita caracteristicilor esentiale specificate in standardele internationale.”

In plus, standardele internationale creeaza incredere pentru ca sunt dezvoltate intr-un mediu dechis si transparent, in care fiecare parte interesata isi poate aduce contributia.

Cei trei lideri din domeniul standardizarii au conchis prin a scoate in evidenta ca obiectivul comun al IEC, ISO si ITU este de a “promova si a spori aceasta incredere la nivel mondial, pentru a conecta intreaga lume la standardele internationale”. (www.iso.org)

› 14.10.2011 – a 42-a Zi Mondiala a Standardelor