Home > Articole ISO > 6 lucruri esentiale pentru certificarea ISO 50001

6 lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a putea obtine certificare ISO 50001

29 iulie 2011. In timpul unei transmisii web organizate de GreenBiz.com saptamana aceasta, reprezentanti ai Ministerului Energiei din SUA si ai Underwriters Laboratories (sau UL, o organizatie independenta de certificare a sigurantei produselor, infiintata in 1984, cu sediul in Northbrook, Illinois, dezvoltatoare de standarde) au trecut amanuntit in revista nou lansatul standard iso 50001 pentru managementul energiei, ca si modul in care companiile pot sa obtina cat mai rapid certificarea acestuia.

Redactorul executiv GreenBiz, Joel Makower, care a moderat discutia, a inceput prin a descrie ISO 50001 ca pe un nou instrument care va stabili un cadru de dezvoltare pentru fabricile industriale, pentru unitatile comerciale si pentru toate organizatiile care doresc sa isi gestioneze energia.

Atunci cand standardul va fi adoptat la nivel international, se estimeaza ca ISO 50001 ar putea influenta pana la 60 de procente din utilizarea globala a energiei.

Pentru a discuta maniera in care companiile pot obtine certificarea iso50001 si pentru a trece in revista o parte din provocarile intalnite in timpul acestui proces, transmisia web a beneficiat de participarea a doi experti consultanti: Paul Scheihing, manager al programului Tehnologii Industriale din cadrul Ministerului Energiei SUA si Jerry Skaggs, managerul programului Mediu, Sanatate, Siguranta si Energie din cadrul UL DQS.

ISO 50001 cere imbunatatiri continue, insa nu exista cerinte specifice, iar aici intervine programul Tehnologii Industriale, care ofera aceste cerinte specifice privind imbunatatirea. Valoarea certificarii, a precizat Scheihing, este reprezentata de faptul ca este prima data cand se ofera un cadru al imbunatatirii continue a unitatilor in ceea ce priveste performanta energetica, in cadrul intregii organizatii.

Pentru a deveni certificati, trebuie sa va conformati standardului de management ISO 50001 si trebuie sa va imbunatatiti performanta energetica si mai trebuie, de asemenea, sa obtineti certificarea ambelor aspecte de mai sus din partea unei terte parti. 24 de companii lucreaza in prezent intr-un regim de incercare a standardului ISO 50001, companii de toate marimile, din diverse sectoare de productie.

Intre 2008 si 2010, cinci unitati initiale din Texas au functionat in regim de incercare, ele obtinand certificarea pana in prezent. Scheihing a afirmat ca imbunatatirile energetice obtinute de aceste unitati s-au situat intre 6,5 si 17,1 procente intr-o perioada de trei ani de zile.

Feedbackul initial al proiectului pilot a relevat beneficiile detinerii unei echipe de gestionare a energiei din fabrici pregatite multilateral, o echipa care sa depaseasca mijloacele de functionare astfel incat gestionarea energiei sa devina o responsabilitate impartita, ceea ce simplica mult incorporarea unor schimbari importante in folosirea energiei.

Una dintre cele mai mari schimbari descoperite de aceste proiecte pilot a fost ca un rezultat al obtinerii certificarii ISO 50001 este faptul ca managementul energiei a devenit o modalitate de a face afaceri, si nu numai o abordare de proiecte.

“Mai degraba ne schimbam mentalitatea in fabrici pentru a demonstra ca suntem mai proactivi fata de gestionarea energiei, decat sa cautam numai cele mai mici costuri energetice in unitate,” a spus Scheihing.

Scheihing a expus sase pasi pe care orice organizatie ii poate face pentru a incepe implementarea ISO 50001 in ziua de azi:
• Sa se asigure de sprijinul managerilor de varf;
• Sa stranga, sa urmareasca si sa analizeze datele energetice;
• Sa identifice utilizarile energetice cheie;
• Sa stabileasca un nivel de referinta;
• Sa identifice oportunitatile de economisire a energiei;
• Sa dea prioritate oportunitatilor.

Ministerul Energiei a creat un nou site web pentru managementul energiei, http://www1.eere.energy.gov/energymanagement/, site care expune o trecere in revista a ISO 50001 si ofera studii de caz si instrumente care ajuta companiile sa abordeze acei primi pasi.

Dupa prezentarea lui Scheihing, a urmat Jerry Skaggs din partea UL DQS, pentru a expune amanuntit fiecare dintre cei sase pasi, ca si lista aspectelor pe care fiecare organizatie ar trebui sa le bifeze odata ce au incheiat procesul, pentru a asigura o implementare adecvata si o continuare corespunzatoare.

S-a concluzionat ca exista un numar de beneficii in urma implementarii sistemului de manangement al energiei, printre care:
• Reducerea costurilor de functionare si a cheltuielilor generale, ceea ce duce la o rentabilitate crescuta;
• Reducerea emisiilor, ca de exemplu a celor de gaze cu efect de sera;
• Cresterea eficientei surselor energetice;
• Cresterea asigurarii conformitatii legale si interne;
• Identificarea variabilelor care afecteaza folosirea si consumul energiei;
• Sporirea intelegerii folosirii si consumului energiei prin intermediul unor metode si procese definite ale strangerii de date.

UL DQS, care reprezinta o fuziune intre divizia de solutii pentru sistemele de management a Underwriters Laboratories cu DQS, o companie germana de certificare de management, ofera un numar de servicii specializate care ajuta companiile sa isi evalueze si sa isi implementeze oportunitatile de management al energiei, inclusiv certificarea ISO 50001.

Transmisia web de saptamana aceasta reprezinta cel de-al doilea eveniment legat de lansarea ISO 50001; primul, ISO 50001: Pregatire pentru noul standard de management al energiei, a avut loc in luna mai si este arhivat pentru un an.

Pentru a asculta intreaga discutie despre ISO 50001, ca si pentru a obtine linkuri si sfaturi despre cum poate compania dvs. sa se implice intr-un sistem de management al energiei, accesati intreaga transmisie web, ISO 50001: The Six Things You Need to Know, care este accesibila gratuit pana in luna iulie 2012. (un articol de Matthew Wheeland)

› 6 lucruri esentiale pentru certificarea ISO 50001