Home > Articole ISO > Administratorul NASA si impactul standardelor spatiale

Exclusiv in revista ISO Focus+: Administratorul interimar NASA si impactul profund al standardelor spatiale

18 octombrie 2011. Editia din octombrie 2011 a revistei ISO Focus+ – revista Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO) – prezinta impactul profund pe care il are folosirea standardelor ISO in sectorul spatial, un interviu cu administratorul interimar al Administratiei Nationale pentru Aeronautica si Spatiu (NASA) si un comentariu de la presedintele ISO si directorul general al Institutului Central Rus de Aerohidrodinamica (TsAGI).

Cu cincizeci de ani in urma, era explorarii spatiului de catre oameni a inceput cand cosmonatul sovietic Yuri Gagarin (avand doar 27 de ani la acea vreme) a orbitat in jurul Pamantului in naveta spatiala Vostok 1. Acest moment istoric a simbolizat cucerirea de catre oameni a ultimelor frontiere, semnalizand o noua era a explorarii spatiului si a descoperirilor stiintifice. Pentru a sarbatori aniversarea acestui efort de neuitat, Natiunile Unite au dedicat Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic din 2011 temei “50 de ani de zbor in spatiu cu oameni la bord”.

Pentru a atrage atentia asupra rolului standardelor in domeniul spatial, ISO Focus+ dedica un raport special in editia sa din octombrie 2011 descoperirii standardelor spatiale. Revista expune modul in care standardele ajuta la asigurarea intersanjabilitatii si interoperabilitatii componentelor si echipamentului spatial, dar si a sigurantei, fiabilitatii si rentabilitatii in acest sector spatial de miliarde de dolari – unde colaborarea internationala este cruciala si unde o mica greseala poate avea consecinte devastatoare.

Presedintele ISO si directorul general al Institutului Central Rus de Aerohidrodinamica (TsAGI), dr. Boris Aleshin, comenteaza: “Explorarea spatiului cosmic, ca si dezvoltarea standardelor care se adreseaza spatiului, nu mai constituie o competitie pentru marile puteri mondiale. Este un aspect esential al pietelor mondiale moderne si o stradanie care solicita o cooperare stransa intre partenerii internationali in urmarirea telurilor noastre stiintifice si tehnologice. In ce priveste dezvoltarea standardelor, ISO este punctul de intalnire al acestei legaturi.”

Avand ca tema “Inaugurarea spatiului”, acest raport special este dedicat unora dintre problemele cheie care afecteaza sectorul spatial. El strange laolalta o serie de articole care reprezinta predominant rezultatele subcomitetelor SC 13 si SC 14 ale comitetului tehnic ISO/TC 20, Aeronave si vehicule spatiale. SC 13 dezvolta standarde legate de sistemele de tranfer al datelor si informatiilor culese din spatiu, in timp ce SC 14 dezvolta standarde legate de sistemele si operatiunile spatiale. Cele doua subcomitete au dezvoltat pana acum peste 150 de standarde, realmente toate standardele care au legatura cu proiectarea sistemelor, cu operatiunile si comunicatiile spatiale.

Articolele acopera o varietate de subiecte, de la siguranta si compatibilitatea materialelor si a echipamentelor, la reducerea reziduurilor spatiale si managementul riscului in proiectele spatiale, pana la exemple concrete de eforturi de colaborare internationala. Aceasta editie mai dezvaluie si extinderea domeniului standardelor pentru a fi in acord cu piata in continua crestere a aplicatiilor si tehnologiilor spatiale. In plus, mai include si un studiu de caz de la Statia Spatiala Internationala, care expune beneficiile folosirii standardelor ISO in aceasta directie.

Editia din octombrie a revistei ISO Focus+ prezinta si un interviu exclusiv cu administratorul interimar NASA, Christopher J. Scolese, care spune: “Beneficiul standardelor internationale ISO si al standardelor cu spectru larg de actiune este ca ele ofera un limbaj comun, acel pivot care ne da posibilitatea de a efectua aceste misiuni internationale.”

Christopher J. Scolese isi exprima opiniile asupra importantei standardelor internationale ISO in industria spatiala: “Faptul ca ne bucuram acum de standardele internationale ISO simplica intr-adevar acest proces si reprezinta ceea ce eu cred ca a fost spiritul erei spatiale: alaturarea tarilor pentru un scop comun. Standardele internationale ISO sunt temelia acestei unitati, deoarece ele ne ofera un limbaj comun.”

Administratorul interimar NASA continua sa-si impartaseasca gandurile despre viitoarele standarde care, spune el, trebuie sa ia in considerare reziduurile spatiale. “Reziduurile spatiale sunt o provocare in ziua de azi. Cautam modalitati de a micsora cantitatea lor si a avea un standard international pe aceasta tema (ISO 24113:2011, Sisteme spatiale – Cerinte privind reducerea reziduurilor spatiale, – cea de-a doua editie pe aceasta tema) este o realizare majora, care ne aduce cu un pas mai aproape de rezolvarea acestei probleme.”

“As incuraja ISO sa ia ca punct de plecare acest standard. Cred ca acesta este lucrul care trebuie facut si va urez mult noroc, deoarece cred ca va fi unul dintre cele mai dificile lucruri pe care a trebuit sa le abordati de ceva timp.” (sursa: ISO)

› Administratorul NASA si impactul standardelor spatiale