Home > Articole ISO > Anul 2011: ISO in cifre

ISO a publicat de curand brosura ‘ISO in figures’ (ISO in cifre)

16 februarie 2012. In 2011, trimiterile de pe site-urile media la Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si la standardele sale au crescut cu 128 937 comparativ cu anul 2010, atingand un total de 467 830, ceea ce reprezinta o crestere de 38 %. Dar cati oameni au o perspectiva corecta asupra dimensiunii ISO si a activitatilor sale de dezvoltare de standarde? Pentru a raspunde la asemenea intrebari, ISO a publicat de curand brosura ISO in figures (ISO in cifre).

Aceasta noua editie a brosurii de patru pagini arata ca, la sfarsitul lui 2011, ISO era alcatuita dintr-o retea de organisme nationale de standardizare provenind din 163 de tari.

Sarcina dezvoltarii de standarde internationale voluntare ISO pentru mediul de afaceri, sfera guvernamentala si societate era indeplinita de un total de 3 335 de organisme tehnice, care includeau 224 de comitete tehnice, din care fiecare se adresa unui sector specific al afacerilor sau al tehnologiei.

In 2011, ISO a publicat 1 206 de standarde noi sau revizuite, ceea ce a dus la un numar total de 19 203 de standarde actuale in catalogul ISO de la sfarsitul anului.

O indicatie privind cererea de noi standarde ISO este faptul ca in 2011 au fost inregistrate 1 419 de noi proiecte de standarde ISO, ceea ce a crescut numarul elementelor din programul in lucru la 4 007.

O mare parte din activitatea de dezvoltare de standarde ISO se desfasoara acum pe cale electronica, pentru a creste eficienta, dar si pentru a micsora impactul financiar si asupra mediului pe care il au calatoriile. In acelasi timp, si intrevederile in persoana isi pastreaza importanta lor. In 2011 au avut loc 1 580 de intrevederi tehnice in 50 de tari. In medie au loc 15 intrevederi tehnice ISO in fiecare zi lucratoare undeva in lume.

Treizeci si opt de organisme nationale membre ISO au furnizat servicii administrative si tehnice pentru comitetele dezvoltatoare de standarde – un personal care a lucrat cu norma intreaga, echivaland cu 500 de persoane. Coordonarea activitatilor ISO din intreaga lume a fost facuta de un personal de 151 de oameni provenind din 20 de tari, la secretariatul central ISO din Geneva.

Costul de functionare al secretariatelor comitetelor a fost estimat la 140 milioane de franci elvetieni, fiind finantat de 38 de organisme membre care detin aceste secretariate. Costul de functionare al secretariatului central ISO a fost de 37 milioane de franci elvetieni, din care 55 % au fost finantate prin cotizatiile membrilor si 45 % prin alte surse de venit, inclusiv prin vanzarea publicatiilor si prin venituri obtinute din servicii.

Rob Steele, secretarul general ISO, a comentat: “Desi aceste cifre sunt de folos in a oferi o idee despre marimea sistemului ISO si a operatiunilor sale, cele mai importante sunt de fapt cifrele care reflecta prioritatea pe care o acordam dezvoltarii unor standarde care indeplinesc nevoile clientilor, utilizatorilor si partilor interesate.”

Brosura ISO in figures, publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila in mod gratuit la secretariatul central ISO prin intermediul magazinului online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. Ea mai poate fi obtinuta si de la institutele nationale de standardizare membre ISO (ASRO in Romania) sau descarcata gratuit in format PDF de pe site-ul ISO accesand http://www.iso.org/iso/iso-in-figures_2011.pdf.

› Anul 2011: ISO in cifre