Aplicarea principiilor ISO 9001 in procesul educational si de instruire
Chiar daca este asociat uzual cu activitatile de productie si de prestari servicii, standardul ISO 9001 poate fi considerat la fel de eficient si in calitate de sistem de management pentru programele educative si de instruire. Daca consideram drept rezultat final acumularea de cunostinte, in acest caz educatia si instruirea nu reprezinta decat o alta forma de servicii; produsul este reprezentat de cunostintele, deprinderile si/sau abilitatile insusite de participantii la program.
Ca si in cazul altor servicii, furnizarea de servicii educative incorporeaza procesele de proiectare, dezvoltare, verificare, validare, furnizare, actiuni corective necesare si imbunatatiri continue. In consecinta, cand incercam sa aplicam cerintele standardului ISO 9001 serviciilor educative si de instruire, avem ocazia sa intelegem ca acestea se afla in corelatie perfecta cu practicile general acceptate si in alte domenii de aplicare uzuale.
Un obiectiv fundamental al oricarui sistem de management al calitatii este acela de a asigura faptul ca nevoile consumatorilor sunt indeplinite. In vederea definirii acestor nevoi, in corelatie cu procesul educativ si de instruire, trebuie sa definim in primul rand principalul consumator al acestor servicii – participantul la program. Folosim in cadrul acestui articol termenul de “consumator principal” deoarece o serie de alti consumatori auxiliari pot fi fi implicati, incluzand parintii participantului la program, statul, care ofera finantare institutiilor educative si chiar si tara in care se desfasoara activitatea (in masura in care dezvoltarea deprinderilor utile contribuie la economia nationala).
In cazul programelor corporative de instruire trebuie sa luam in calcul, de asemenea, nevoile angajatorului, domeniul industrial in care acesta activeaza precum si organismele reglementatoare sau alte parti interesate.
Lista potentialilor consumatori poate fi la fel de variata ca si cea a numarului de oferte disponibile; identificarea atat a consumatorilor primari cat si a celor auxiliari reprezinta o etapa critica a procesului initial de evaluare a nevoilor, fiind esential pentru succesul oricarui efort educational sau de instruire.
Odata ce categoriile de consumatori au fost definite, nevoile lor trebuie sa fie traduse in termeni care sa fie intelesi de catre organizatie si care pot fi dezvoltati mai departe pentru a servi drept masura a competentei individuale. In mod obisnuit aceste masuri sunt reflectate prin intermediul crearii unor declaratii cu privire la rezultatele procesului de invatare, cunoscute in general sub denumirea de obiectivele procesului de invatare.
La finalizarea unei anumite portiuni a programului (sau la finalizarea completa a programului) participantul trebuie sa fie capabil sa demonstreze abiltatea de a realiza diverse activitati si sarcini.
Pentru a determina daca aceste nevoi sunt satisfacute, performanta participantilor de-a lungul acestui intreg proces este monitorizata si la intervale definite abilitatea individuala de a indeplini o serie de obiective de invatare este evaluata pe baza unui set de criterii predefinite (teste, examene, demonstratii si alte metode de evaluare).
Cu ocazia indeplinirii criteriilor stabilite pentru competenta, se considera ca obiectivul este atins. Procesul continua apoi pana la indeplinirea tuturor obiectivelor stabilite pentru program, moment in care un certificat sau orice alta forma de recunoastre este acordata.
Cand luam in calcul ceea ceea ce este necesar pentru proiectarea, dezvoltarea si documentarea corespunzatoare a unui asemenea sistem in vederea indeplinirii cerintelor ISO 9001, gasim ca exista foarte mici diferente intre abordarea necesara pentru a dezvolta un sistem pentru acest tip de aplicatie in comparatie cu abordarile uzitate in mod obisnuit pentru dezvoltarea de sisteme care acopera activitatile de productie sau de prestari servicii.
O proiectare reusita trebuie sa inceapa cu o revizuire a proceselor esentiale folosite de institutie sau organizatie, prin prisma capacitatiide a indeplini cerintele consumatorilor stabilite mai sus precum si gradul general de conformitate cu cerintele standardului ISO 9001.
Documentarea sistemului necesitata de prevederile standardului ISO 9001, incluzand manualul calitatii si cele sase proceduri de sistem prevazute de standard ( controlul documentelor, controlul inregistrarilor, auditurile interne, controlul nonconformitatilor, actiunile corective si actiunile preventive) au toate un loc bine stabilit in cadrul sistemului (precum si cele 19 tipuri de inregistrari abordate in cadrul standardului ISO 9001); ele sunt la fel de relevante in acest tip de aplicatie ca si in cazul mult mai familiarelor uzitari din cadrul ramurilor industriale, comerciale si de prestari servicii.
Documentatia aditionala, abordand diverse activitati efectuate de organizatie, este necesara, de asemenea, pentru a lua in calcul elementele critice ale activitatilor desfasurate dar si pentru a asigura ca nevoile consumatorilor, definite mai sus, sunt indeplinite.
Chiar daca standardul ISO 9001 permite unei organizatii sa excluda cerintele prevazute in sectiunea 7, exista relativ putine situatii cand aceste excluderi sunt justificate.
Activitatile obisnuite de educatie si instruire includ toate elementele prevazute in standardul ISO 9001, precum proiectarea si dezvoltarea (proiectarea activitatilor de instructie), achizitia (materiale si servicii), validarea proceselor (programe pilot si activitati experimentale) proprietatea consumatorilor (informatia) si chiar si controlul echipamentelor de masurare si monitorizare (teste si examene).
Chiar daca procesele specifice utilizate pot varia intre diverse organizatii, aproape fiecare prevedere a standardului ISO 9001 pot fi aplicate cu succes si in activitatile educative si de instruire.