Home > Articole ISO > Catre o armonizare globala a incarcatoarelor compatibile pentru telefoanele inteligente

Un prim pas in beneficiul consumatorilor europeni a fost facut odata cu publicarea unui nou standard european pentru un incarcator comun destinat dispozitivelor mobile, EN 62684, care a fost dezvoltat de CENELEC, Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnica, in urma unei cereri din partea Comisiei Europene.

Cu ajutorul acestui standard, consumatorii nu vor fi nevoiti sa-si schimbe incarcatorul la cumpararea unui nou telefon, chiar daca acesta este produs sub alt brand decat anteriorul.

Intradevar, in noiembrie 2009, CENELEC a acceptat un mandat din partea Comisiei Europene pentru a dezvolta un standard care sa acopere aspectele legate de interoperabilitatea specificatiilor surselor externe de curent (EPS) destinate telefoanelor mobile cu capacitatea de a prelucra date.

A fost creat un grup dedicat de actiune (CLC/BTTF 135-1) pentru dezvoltarea acestui standard european, sub patronajul partenerului CENELEC, Digital Europe, a carui conducere este asigurata de dl. Stephen Colclough din partea Samsung Electronics.

In iunie 2009, Comisia Europeana a incheiat un memorandum de intelegere cu paisprezece principali producatori de telefoane mobile, unde acestia au acceptat armonizarea incarcatoarelor destinate telefoanelor mobile prelucratoare de date care urmeaza a fi vandute pe teritoriul Uniunii Europene.

Scopul acestui memorandum este reducerea cantitatii de deseuri prin oferirea posibilitatii utilizatorilor de a folosi incarcatorul vechiului telefon la alimentarea noului echipament mobil.

Asadar in cadrul activitatilor CENELEC BTTF 135-1, companiilor care au semnat acordul legat de armonizarea incarcatoarelor pentru telefoanele mobile (dupa cum s-a stipulat in mandat) li s-au asigurat participarea si reprezentarea corespunzatoare.

Noul standard specifica capacitatea de incarcare si cerintele interfetei pentru sursele externe de curent – external power supply (EPS) – care urmeaza a fi folosite la alimentarea telefoanelor mobile capabile de prelucrarea datelor.

Interfata se bazeza in mare parte pe specificatiile USB, cu o serie de adaugiri specifice operarii telefoanelor mobile.

Activitatea, care initial a pornit ca o initiativa a CENELEC (EN 50558), a fost preluata la scurt timp de IEC iar comitetul tehnic CENELEC a decis sa aloce un numar international standardului (EN62684) in locul numarului european EN 50558, astfel punandu-se accent pe importanta globala a acestui standard.

Standardul EN 62684:2010 – „Specificatii pentru interoperatibililatea surselor de curent externe (EPS) pentru uzul telefoanelor mobile prelucratoare de date” a fost publicat in data de 10 decembrie 2010.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati :
CEN & CENELEC
Celine Oeyen
Manager de comunicare
Tel.: +32 2 519 68 85

› Catre o armonizare globala a incarcatoarelor compatibile pentru telefoanele inteligente