Home > Articole ISO > Auditul de prima parte, secunda parte si terta parte

Un audit este un proces de strangere de probe. Probele din cadrul auditului sunt folosite pentru a evalua cat de bine sunt indeplinite criteriile de audit. Auditurile trebuie sa fie obiective, impartiale si independente, iar procesul de auditare trebuie sa fie atat sistematic, cat si documentat.

Exista trei tipuri de audituri: de prima parte, de secunda parte si de terta parte. Auditurile de prima parte sunt audituri interne. Auditurile de secunda si de terta parte sunt audituri externe.

Organizatiile folosesc auditurile de prima parte (interne) pentru a se audita pe ele insele pentru scopuri interne. Cu toate acestea, nu este necesar sa intreprindeti dvs. insiva aceste audituri. Puteti cere unei organizatii externe sa efectueze un audit intern in numele organizatiei dvs. Puteti, de asemenea, folosi auditurile de prima parte pentru a declara ca organizatia dvs. este conforma cu un standard ISO (aceasta se numeste o autodeclaratie).

Auditurile de secunda parte sunt audituri externe. Ele sunt efectuate de obicei de clienti sau de altii in numele clientilor. Cu toate acestea, ele pot fi efectuate si de o parte externa care este interesata de organizatia dvs.

Auditurile de terta parte sunt, de asemenea, audituri externe. In orice caz, ele sunt efectuate de organizatii externe independente (neinteresate). Auditurile de terta parte sunt folosite pentru a determina daca o organizatie este conforma sau nu unui standard ISO. Auditorii respectivi se numesc registre sau organe de certificare.

› Auditul de prima parte, secunda parte si terta parte