Home > Articole ISO > De ce avem nevoie de standardul ISO 22000 ?

Cateva motive pentru care standardul pentru securitate alimentara
ISO 22000 ne este necesar

Caracteristicile sigurantei alimentelor, ca si caracteristicile lantului alimentar, au suferit modificari de-a lungul anilor. In urma cu mai multe generatii, oamenii erau mult mai aproape de sursele alimentare (de pilda, in 1860, 90% din populatia Statelor Unite era agrara). In trecut, oamenii cultivau cereale si cresteau animale pentru consumul personal si, ocazional, le vindeau surplusul direct consumatorilor la targul fermierilor din cel mai apropiat oras.

Lantul de aprovizionare cu alimente

Deoarece populatia a crescut si a devenit mai urbanizata, a luat nastere un lant de aprovizionare cu alimente. Intre agricultori si consumatori s-au interpus companiile care transporta, depoziteaza si macina granele; impacheteaza, depoziteaza si transporta faina; amesteca faina cu alte ingrediente pentru a face aluat; coc painea si o ambaleaza; depoziteaza si transporta painea la piata.

In momentul de fata, oamenii isi aduc cu ei bucatariile si alimentele traditionale atunci cand se muta in alte tari. Productia la nivel global a crescut, astfel incat numeroase alimente nu mai sunt articole de sezon. Oamenii sunt in general mai bine informati cu privire la alegerile pe care le fac si la problemele legate de siguranta alimentelor. Odata cu cresterea accesului la alimente si a complexitatii lantului de aprovizionare asociat, siguranta alimentelor a devenit o problema mai importanta decat oricand.

Liniile directoare privind siguranta si aplicarea legilor

Dintotdeauna au existat reguli si indrumari referitoare la siguranta alimentelor, insa, in general, ele au fost elaborate si aplicate intr-o maniera fragmentata. Multe tari au propriile reglementari cu privire la siguranta alimentelor si/sau utilizeaza sistemul HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control); chiar si la nivel national, in unele tari nu exista prea multa uniformitate intre codurile de siguranta alimentara. De pilda, Statele Unite detin mii de legi emise FDA referitoare la siguranta alimentelor si cel putin doua departamente – cel al agriculturii si cel al sanatatii si al serviciilor umane – cu ajutorul carora aplica aceste legi.

Companiile si grupurile din industria alimentara si-au dezvoltat si ele propriile standarde. In functie de marime si de domeniul de aplicare, companiile pot fi obligate sa cunoasca si sa aplice regulile si standardele mai multor tari si industriei. Multitudinea de scheme referitoare la siguranta alimentelor din intreaga lume a dus la o aplicare inegala a standardelor de siguranta a alimentelor, la confuzii in privinta cerintelor de siguranta si la cresterea complexitatii si costurilor pentru producatorii care sunt obligati sa respecte tot mai multe programe.

Multe guverne au considerat ca este nevoie de o serie omogena de proceduri in aceasta privinta. HACCP a reprezentat una dintre primele incercari de a oferi un standard armonizat. Oricat de bun ar fi HACCP, totusi el nu poate fi aplicat uniform in intregul lant de aprovizionare. Acesta este motivul pentru care a fost creat standardul ISO 22000.

Standardul ISO 22000

ISO 22000:2005, “Sisteme de management al sigurantei alimentelor – Cerinte pentru orice organizatie din lantul de aprovizionare”, a fost conceput pentru a pune la dispozitie un cadru de cerinte armonizate la nivel international pentru industria alimentara mondiala. ISO 22000 ii permite fiecarui tip de organizatie din lantul de aprovizionare – de la producatori la firmele de prelucrare, la firmele de transport si depozitare, pana la comercianti si furnizorii de servicii care au legatura cu alimentele , si chiar pana la fabricantii de echipamente si utilaje folosite in prelucrarea alimentelor – sa isi implementeze un sistem de management al sigurantei alimentare (SMSA).

In plus, sistemele de management al sigurantei alimentare care respecta standardul ISO 22000 pot fi certificate, spre deosebire de HACCP. ISO 22000 incorporeaza principiile HACCP si face referire la cerintele mai multor standarde esentiale din domeniu (ca cele elaborate de BRC, IFS si UE), totul intr-un singur document.

Un mare avantaj al lui ISO 22000 este asemanarea sa cu standardul ISO 9001 (sisteme de management al calitatii), care este deja implementat intr-o gama foarte larga de domenii. Ceea ce inseamna ca firmelor din industria alimentara care sunt deja certificate ISO 9001 le este destul de usor sa se certifice si ISO 22000 datorita compatibilitatii dintre aceste doua standarde.

Desi siguranta alimentelor nu este garantata doar prin detinerea unei certificari ISO 22000, odata cu implementarea si respectarea acestui standard in lantul de aprovizionare cu alimente, consumatorii pot avea mai multa incredere in siguranta alimentelor pe care le cumpara, indiferent de provenienta acestora.

› De ce avem nevoie de standardul ISO 22000 ?