Home > Articole ISO > Beneficiile implementarii ISO – in cifre de necontestat

Potrivit unei noi colectii de studii de caz prezentate de ISO, cea mai mare organizatie de standardizare din lume, implementarea standardelor ISO le ofera numeroase beneficii companiilor, indiferent de marimea lor, de sectorul lor de activitate sau de tara in care se afla.

Printre beneficiile identificate in studiile referitoare la utilizarea standardelor se numara si urmatoarele:
• Simplificarea proceselor interne ale companiei;
• Reducerea deseurilor si scaderea costurilor interne;
• Cresterea eficientei cercetarii si dezvoltarii;
• Inovarea proceselor de afaceri;
• Reducerea riscurilor;
• Crearea posibilitatii de extindere internationala;
• Sprijinirea dezvoltarii de noi produse si piete.

Aceste studii se regasesc in cel de-al doilea volum al compilatiei Beneficiile economice ale standardelor – Studii de caz internationale, publicate de curand de ISO. Compilatia include 10 studii de caz ale unor companii din noua tari: Mauritius, Egipt, Iordan, Liban, Sri Lanka, China, Camerun, Senegal si Italia.

Noua publicatie apare in continuarea primului volum publicat in 2011 si care se referea la 11 companii care isi desfasoara activitatea intr-o varietate de sectoare in 10 tari. Marimea companiilor variaza de la mici intreprinderi cu 25 angajati si venituri din vanzarile anuale de aproximativ 4,5 milioane $ la cele cu cateva mii de angajati si venituri anuale de peste 2 miliarde $.

In ansamblu, cele 21 studii de caz demonstreaza ca beneficiile utilizarii standardelor sunt evaluate, in ceea ce priveste contributia la profitul brut al companiilor, la 0,15 % – 5 % din veniturile anuale din vanzari.

Studiile au fost realizate de secretariatul central ISO din Geneva in colaborare cu institutele nationale membre ISO. Ele se bazeaza pe metodologia ISO pentru evaluarea si cuantificarea beneficiilor economice ale standardelor. Noua publicatie ISO include o descriere a acestei metodologii pe care Organizatia Internationala pentru Standardizare a dezvoltat-o impreuna cu Roland Berger Consultants.

Beneficiile economice ale standardelor – Studii de caz internationale, (ISBN 978-92-10580-2), in format A5, 343 pagini, editie exclusiv in limba engleza, este disponibila prin institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). Ea mai poate fi obtinuta si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 38 franci elvetieni pentru editia tiparita, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store/publications_and_e-products/standards_development_publications.htm) sau contactand departamentul ISO de marketing, comunicare si informare.

Fisierele PDF ale studiilor expuse in volumele 1 si 2 pot fi consultate gratuit pe site-ul oficial ISO, alaturi de alte studii referitoare la beneficiile standardelor, la adresa: http://www.iso.org/iso/benefits_repository.htm?type=EBS-MS.

› Beneficiile implementarii ISO – in cifre de necontestat