Home > Articole ISO > Castiguri majore raportate cu ajutorul ISO 50001

Organizatiile care au adoptat timpuriu ISO 50001 raporteaza castiguri majore cu ajutorul standardului pentru managementul energiei

26 iulie 2011. Dovada faptului ca publicarea standardului ISO 50001 a fost asteptata cu nerabdare a fost confirmata de numarul de organizatii din intreaga lume care pretind ca sunt primele din tara lor – sau din sectorul lor – care sa fi adoptat noul standard international ISO pentru managementul energiei (certificare 50001). Si mai mult inca, cateva organizatii raporteaza deja beneficii semnificative si economii ale costurilor energetice in urma implementarii ISO 50001.

Un articol online de pe site-ul ISO recapituleaza experientele celor cinci organizatii care au adoptat timpuriu ISO 50001. Organizatiile sunt intreprinderea care ofera solutii de gestionare termale si electrice Delta Electronics din China; specialistul in gestionarea energiei globale Schneider Electric din Franta: centrala termoelectrica Dahanu din India; fabricantul de televizoare LCD AU Optronics din Taiwan si autoritatea municipala austriaca din Bad Eisenkappel.

Toate aceste organizatii raporteaza numeroase castiguri timpurii datorate unui proces de implementare ISO 50001, incluzand reduceri semnificative ale consumului electric, ale emisiilor de carbon si ale costurilor energetice, ca si beneficii pentru fabricile de productie, pentru comunitate si mediu. Urmatoarele citate sunt extrase din articolul mentionat.

● Delta Electronics – China
“Odata cu implementarea sistemului de management al energiei ISO 50001 in regiunea Dongguan si cu aducerea capacitatii de productie la un nivel uniform din ianuarie pana in mai anul acesta, ne-am redus deja consumul electric cu 10,51 milioane KWH comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Este echivalentul reducerii cu 10,2 mii de tone de emisii de carbon si al economisirii de 8 milioane de yuani.”

● Schneider Electric – Franta
“Este vorba despre un standard international, deci poate fi implementat in toate facilitatile noastre si in cele ale clientilor nostri din intreaga lume. El poate fi integrat usor in alte standarde ISO, ca ISO 14001. Aproximativ 90 % din facilitatile noastre de pe glob sunt certificate ISO 14001.”

● Centrala termoelectrica Dahanu – India
Centrala a efectuat o serie de investitii cu tinte precise din luna martie 2010, investitii care, in asociere cu noul sistem de management al energiei bazat pe ISO 50001, au ca obiectiv sa aduca economii in valoare de 96,4 milioane de rupii indiene multumita gestionarii si eficientizarii sporite a energiei.

● AU Optronics – Taiwan
Se asteapta ca implementarea prin consultanta ISO 50001 sa ajute AUO sa atinga o cota de 10 % de economisire a energiei din fabrica anul acesta, reprezentand un estimat de 55 milioane kWh de electricitate si reducerea emisiilor de carbon cu 35000 de tone. Compania planifica adoptarea unui sistem de management al energiei bazat pe ISO 50001 in toate unitatile sale de productie.

● Autoritatile municipale Bad Eisenkappel – Austria
Se estimeaza ca in timpul primului an consumul de electricitate sa scada cu aproape 25 %, cele mai mari economii inregistrandu-se din modernizarea instalatiei de purificare a apelor reziduale si din reducerea consumului energetic cu 86000 kWh, echivalentul a 16000 euro.

Cele mai noi organizatii care au adoptat ISO 50001
Articolul ISO raporteaza, de asemenea, ca implementarea ISO 50001 castiga teren in intreaga lume, citand alte organizatii din Japonia, Germania, Corea de Sud, Taiwan si Tailanda. In aceasta ultima tara, Biroul de Intalniri, Cointeresare, Conventii si Expozitii si-a propus sa promoveze Tailanda ca punctul de intalnire ecologist din Asia, ceea ce va incuraja biroul sa obtina certificarea ISO 50001 prin subventionarea cu 70 % din taxa de consultanta de 400000 bahti tailandezi.

Lansarea in format multimedia a ISO 50001
ISO 50001 a fost lansat de ISO pe 17 iunie 2011 in cadrul unui eveniment din Geneva, Elvetia. Switzerland. O lansare multimedia este disponibila pe site-ul ISO, ea incluzand clipuri ale prezentarilor si interviuri cu vorbitorii, prezentari Powerpoint si linkuri spre material care are legatura cu evenimentul. Puteti viziona noul clip ISO ISO si managementul energiei (care poate fi vazut pe site-ul ISO si pe YouTube) si noua brosura Castigati provocarea managementului energiei cu ISO 50001 (care a fost deja accesata online sau descarcata de peste 90000 de ori). De la publicarea ISO 50001 pe 15 iunie 2011, acesta a devenit cel mai bine vandut standard la Secretariatul central ISO din Geneva. (www.iso.org)

› Castiguri majore raportate cu ajutorul ISO 50001