Home > Articole ISO > Ce eficacitate are ISO 14001 in Franta?

ISO 14001 : ce eficacitate are standardul de mediu in Franta dupa 15 ani de la lansare?

S-au scurs cincisprezece ani de la publicarea standardului ISO 14001. Daca in ultimii ani numarul de certificari iso este in crestere constanta, tendinta generala reflecta totusi o stagnare. Sa facem o trecere in revista a aportului pe care il aduce standardul la reducerea impactului asupra mediului.

Certificarile se afla in stagnare la nivel global : la 13 ani de la publicarea sa, standardul ISO 14001 afisa rezultate timide in Franta in comparatie cu omologii sai europeni. In 2009, el se plasa pe locul opt in ceea ce priveste cresterea numarului de certificate decernate, cu 1196 de certificate iso 14001 emise mai mult decat in urma cu un an, in urma Chinei (16121), Japoniei (3983), Romaniei (2979), Ungariei (1659), Italiei (1620), Regatului Unit (1457) si Republicii Cehe (1366), chiar in fata Tailandei (930) si Rusiei (783).
In total, era vorba despre 4678 de certificate emise in 2009 in Franta fata de 3482 in anul precedent.

O prima explicatie pentru a justifica acest clasament: un sistem francez care incita prea putin atat in termeni financiari, cat si ca usurari ale reglementarilor – in raport cu alte tari.

“Franta nu are mai multa incredere in reglementari decat in aceste sisteme de management,” a constatat Eric Salaun, director general la DNV Business Assurance. “Nu am gasit asistenta la aceeasi amploare ca cea oferita pentru obtinerea certificarii ISO 9001.”

Masurile ca reducerea taxei generale pe activitatile poluante (TGAP) sau reducerea controalelor nu par sa influenteze hotararea organizatiilor. Un studiu asupra impactului consilierii oferite de Agentia de Mediu si de Management Energetic (Ademe) in materie de certificare ISO 14001 arata ca 47 % din organizatiile certificate avute in vedere in studiu au fost ajutate de agentie: 26 % intr-un mod financiar si 21 % printr-un sprijin metodologic sau indrumari (adrese, alegerea organismului de certificare, maniera de incepere a procesului de certificare etc).

“Dupa parerea mea, criza de la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009 a taiat elanul organizatiilor industriale,” a estimat Pierre Roumieux, director adjunct la EGIS Environnement si fost membru al delegatiei franceze la ISO, care a lucrat la elaborarea standardului 14001.

“Organizatiile sunt interesate si de responsabilitatea sociala corporativa, in aceeasi masura… si pot fi tentate sa o adopte fara a avea o certificare legata de mediu.”

O alta “concurenta” a certificarii ISO 14 001 : certificarea QSE (calitate-sanatate-mediu)

“Cand organizatiile nu poseda nicio certificare, ele prefera sa se lanseze mai degraba intr-un demers de tipul OHSAS 18001 decat intr-unul ISO 14001 : ele estimeaza ca este un demers unificator si ca-si vor gasi mai usor interesele in el, fata de cotizatiile CRAM (case regionale de asigurare impotriva bolilor) si fata de asigurari,” puncteaza Patrick Alouin, responsabil cu standardul ISO 14001 in cadrul reputatului organism de certificare LRQA.

Abordarea sistemului de management al mediului pe etape ar putea, totusi, sa insufle o noua dinamica, mai ales IMM-urilor. Cadrul sau este alcatuit din trei niveluri care incorporeaza fiecare cate o parte din cerintele ISO 14001. O organizatie atinge etapele necesare certificarii in aproximativ 2 sau 3 ani in medie. Ceea ce ii ofera o flexibilitate sporita referitor la resursele sale financiare si umane.

“Cand a fost lansat standardul ISO 14001, cei certificati erau in principal marile intreprinderi industriale din domeniile mecanic sau electronic, insa de 3-4 ani incoace constatam o crestere a cererii din partea organizatiilor din sectorul de constructii si de servicii oferite intreprinderilor,“ a subliniat Béatrice Poirier, sef de proiect in departamentul de inovatie si dezvoltare al organismului francez de certificare Afnor Certification.
(Un articol de Dorothée Laperche pentru www.pro-environnement.com)

› Ce eficacitate are ISO 14001 in Franta?