Home > Articole ISO > Ce inseamna HACCP ?

Implementare HACCP – Privire Generala

Traim intr-o lume dinamica in care consumatorii au o putere din ce in mai mare in cadrul pietei mondiale si exigente sporite cu privire la calitatea si siguranta produselor.

In ultimii ani o serie de crize legate de siguranta alimentare (lapte infestat cu melamina, contaminarea cu agenti microbiologici a unor produse lactate, infestarea cu germeni patogeni a unor produse de carne sau recentele infestari ale laptelui cu aflatoxina si inlocuirii carnii de vaca cu carne de cal) au demonstrat necesitatea existentei unor programe care sa gestioneze coerent si sigur activitatea tuturor participantilor la lantul alimentar, aparand notiunile de trasabilitate, bune practici in domeniul alimentar etc.

Descrisa in cadrul Codex Alimentarius si recunoscuta la nivel international, metoda HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point – Analiza riscurilor si controlul punctelor critice) are ca obiectiv principal identificarea, evaluarea si controlul riscurilor semnificative legate de siguranta alimentara.

Metoda HACCP, contruita sub forma unui sistem de management, ia in calcul o serie de pericole pentru produsele alimentare, care pot fi :
• Fizice: probleme de ambalare si conditionare a marfurilor alimentare
• Chimice: existenta unor contaminanti de tipul pesticidelor, metalelor grele, detergentilor, insecticidelor, antibioticelor etc
• Biologice : prezenta bacteriilor, virusurilor, mucegaiurilor, parazitilor etc

Implementarea HACCP poate fi facuta in cadrul activitatii oricarui producator alimentar dar si participantilor la lantul alimentar (producatorii de materiale igienice si de curatat, fabricantii de materiale care intra in contact cu produsele alimentare, transportatorii de produse aliemnatre etc).

Implementarea sistemului HACCP reprezinta un demers riguros, responsabil, organizat si specific, care ia in calcul :

• Produsele supuse fabricatiei si procesarii
• Mijloacele utilizate (materiale, echipamente, resurse umane etc)
• Procedee si activitati specifice
• Pericolele si riscurile asociate

Metoda HACCP asigura identificarea pericolelor majore in raport cu cerintele sanitare specifice fiecarui produs alimentar, alaturi de evaluarea lor si de stabilirea masurilor preventive de control.

In concluzie, sistemul HACCP premite dovedirea, prin inregistrari concrete specifice, ca produsul finit este sigur pentru consum si ca riscurile legate de siguranta alimentara au facut obiectul masurilor preventive adecvate.

› Ce inseamna HACCP ?