Home > Articole ISO > Cerintele managementului sigurantei alimentare

ISO 22000 – Cerintele managementului sigurantei alimentare -> sectiunea 5 a standardului pentru securitate alimentara

5.1 Demonstrati-va angajamentul catre siguranta alimentelor

• Demonstrati-va angajamentul catre sistemul de management al sigurantei alimentare.
• Sprijiniti elaborarea unui sistem de management al sigurantei alimentare.
• Aratati ca va sprijiniti sistemul de management al sigurantei alimentare.

5.2 Puneti la punct politici privind siguranta alimentelor

• Comunicati-va sprijinul in privinta acestor politici.
• Implementati politici de siguranta a alimentelor in organizatia dvs.
• Mentineti aceste politici de siguranta alimentara.

5.3 Planificati-va sistemul de management al sigurantei alimentare (SMSA)

• Planificati dezvoltarea sistemului de management al sigurantei alimentare.
• Planificati documentatia sistemului de management al sigurantei alimentare.
• Planificati implementarea sistemului de management al sigurantei alimentare.
• Planificati intretinerea sistemului de management al sigurantei alimentare.
• Planificati evaluarea sistemului de management al sigurantei alimentare.
• Planificati modificarea sistemului de management al sigurantei alimentare.

5.4 Clarificati-va responsabilitatile si autoritatea privind SMSA

• Definiti responsabilitatile si autoritatea privind SMSA.
• Comunicati responsabilitatile si autoritatea privind SMSA.
• Incredintati personalului responsabilitatea de a raporta problemele SMSA.
• Incredintati personalului responsabilitatea de a rezolva problemele SMSA.

5.5 Numiti un conducator al echipei care se ocupa de siguranta alimentelor

• Alocati-i acestuia sarcina de a va gestiona SMSA.
• Acordati-i autoritatea de a elabora SMSA.
• Alocati-i responsabilitatea de a face rapoarte asupra SMSA.

5.6 Stabiliti cai de comunicare

5.6.1 Puneti la punct aranjamente privind comunicarea externa.
5.6.2 Puneti la punct aranjamente privind comunicarea interna.

5.7 Dezvoltati proceduri de raspuns in caz de urgenta

• Implementati proceduri de raspuns rapid in caz de urgenta in ceea ce priveste siguranta alimentelor.
• Sustineti aceste proceduri.

5.8 Efectuati studii manageriale asupra SMSA

5.8.1 Studiati SMSA implementat in organizatia dvs.
5.8.2 Examinati intrarile acestor studii manageriale.
5.8.3 Generati iesiri din aceste studii manageriale.

› Cerintele managementului sigurantei alimentare