Home > Articole ISO > Companiile au nevoie de acreditare ISO

Firmele au nevoie de acreditare ISO pentru a fi competitive la nivel global

9 septembrie 2011. Ar fi avantajos pentru companiile sud-africane producatoare de piese sudate care isi doresc sa fie competitive la nivel global sa dobandeasca acreditarea ISO 3834, este de parere Institutul Sud-African de Sudura (SAIW).

Directorul SAIW, Jim Guild, a spus ca acele companii care sunt certificate conform ISO 3834 primesc recunoasterea internationala si ar putea, in consecinta, sa ajunga la rezultate mai bune si sa obtina proiecte mai mari, la care nu ar fi avut acces inainte.

“De fapt, avem cateva exemple de companii mai mici care au fost alese inaintea altora in proiectele mari, deoarece erau certificate,” a spus el.

Guild a explicat ca SAIW este acreditat de Institutul International de Sudura (IIW) pentru a aplica schema de certificare a producatorilor din Africa de Sud. SAIW a fost prima organizatie din afara Europei care sa fi primit o astfel de acreditare.

Local, schema – care este potrivita atat pentru activitatile din ateliere, cat si cele de pe santiere – este cunoscuta ca Schema SAIW de Certificare a Producatorilor de Piese Sudate.

“La inceputul procesului, cand SAIW a lansat schema, companiile mai mici au dat impresia ca sunt refractare ideii de a participa, de parca o asemenea acreditare ISO importanta ar fi vizat numai organizatiile mai mari si mai cunoscute. Insa a devenit clar ca si companiile mai mici isi dau seama de beneficiile acreditarii, de vreme ce o parte a acestora sunt in plin proces de acreditare,” a precizat Guild.

O astfel de companie este fabricantul de recipiente sub presiune si de schimbatoare de caldura Tradefin Engineering, care a primit recent acreditarea ISO 3834. Cei mai multi dintre clientii companiei Tradefin Engineering lucreaza in industria petrochimica.

Intre timp, organizatiile mai mari continua sa inteleaga beneficiile acreditarii ISO 3834. Sasol Synfuels, care detine cea mai mare unitate de productie de combustibili sintetici pe baza de carbune din lume, in Secunda, Mpumalanga, si-a acreditat recent procesele de management al calitatii sudurii, dupa spusele lui Guild.

Directorul de servicii tehnice din cadrul SAIW, Sean Blake, a spus ca Sasol Synfuels se ocupa de lucrarile de mentenanta din fabrica, insa procesul propriu-zis de fabricare de piese sudate este preluat de subcontractanti, iar acreditarea acestora ii ofera companiei asigurarea ca munca pe care ei o fac este de cea mai buna calitate si in conformitate cu cerintele ISO 3834.

SAIW raporteaza ca peste 30 de companii au obtinut deja acreditarea ISO 3834 de la institut.

Primirea acreditarii si a certificarii ISO

Guild a explicat ca procesul de acreditare atrage dupa sine mai mult decat administrarea actelor. “Este esential ca aceste companii sa produca lucrari de sudura de calitate, iar evaluarea fizica pe care o facem la fata locului este un element cheie al procesului de acreditare,” a adaugat el.

In plus, companiile primesc asistenta din partea unor experti in sudura care sunt trimisi sa le ajute sa isi imbunatateasca zonele si procesele care ar putea fi ineficiente sau sub cerintele standardului. “Expertii in sudura nu fac numai sa evalueze companiile, ci ei adauga un plus de valoare proceselor companiei,” a concluzionat Guild.

Pentru mai multe informatii despre Institutul Sud-African de Sudura (SAIW), vizitati: http://www.saiw.co.za.

› Companiile au nevoie de acreditare ISO