In ce consta analiza riscurilor de securitate si sanatate ocupationala?
Una din cele mai importante etape in proiectul de implementare a sistemului de management al securitatii si sanatatii ocupationale consta in derularea unei analize a riscurilor legate de pericolele care pot aparea la locul de munca, cu efect asupra sigurantei si sanatatii lucratorilor. Acesta initiativa de management al riscurilor reprezinta o continuare fireasca a demersului de imbunatatire continua a performantei cu privire la securitatea si sanatatea ocupationala.
Este important sa intelegem ce implica analiza riscurilor si care sunt informatiile pe care ea le poate oferi. In mod obisnuit, procesul de analiza a riscurilor incepe cu pregatirea diagramelor cu privire la fluxul procesual, care reflecta activitatile si etapele acestora.
Acesta actiune este ulterioara revizuirilor initiale si completatrii listei de verificare in vederea identificarii pericolelor care pot fi intalnite la locul de munca. Ea continua cu utilizarea unei foi de calcul tabelar cu opt coloane, care prezinta o serie de actiuni de culegere a informatiilor destinate sprijinirii deciziilor legate de faptul ca o etapa procesuala este supusa sau nu unui pericol specific, concluzionand cu luarea unor actiuni preventive.
Cel mai important instrument pentru acesta initiativa consta in acesta foaie de calcul cu privire la analiza riscurilor securitatii si sanatatii ocupationale, ce permite identificarea pericolelor, evaluarea riscurilor si a costurilor. Ea este folosita pentru a acoperi toate aspectele specifice legate de locurile de munca din cadrul intreprinderii (spatiile de productie ) precum si cele asociate activitatii administrative(de birou).
Acest document tabelar ofera echipei de implementare un raport cu privire la aspectele identificate, care prezinta zonele productive si administrative ce necesita corectii. Astfel, echipa de implementare va fi in pozitia de a putea gestiona riscurile de siguranta si sanatate la toate locurile de munca din cadrul organizatiei. Este foare important sa se aloce suficient timp pentru analiza riscurilor prezente in spatiile administrative si de productie ale organizatiei.
Desfasurarea analizei
Utilizati foaia de calcul tabelar cu opt coloane pentru a acoperi toate locurile de munca din cadrul organizatiei, atat cele administrative cat si cele legate direct de activitatile de fabricatie. Mai jos prezentam ce trebuie sa contina fiecare coloana a foii de calcul tabelar:
• Coloana 1 – Transferul informatiilor din cadrul revizuirii listelor de verificare initiale, elementele analizei
• Coloana 2 – Identificati care sunt riscurile existente sau potentiale
• Coloana 3 – Descrieti riscurile existente sau potentiale
• Coloana 4 – Evaluati semnificatia riscului descris; modul recomandat de lucru presupune realizarea unei diagrame functionale, cu doua variabile, probabilitatea de aparitie si gradul de severitate al riscului:
•
• Notati gradul de severitate al riscului astfel: S (scazut), M (mediu) si R (ridicat)
• Notati probabilitatea de aparitie a riscului in trei categorii: S (scazuta), M (medie) si R (ridicata).
• Atunci cand atat severitatea si probabilitatea de aparitie sunt ridicate (R), pericolul potential devine un risc, fiind necesara luarea de actiuni corective si preventive.
• Cand atat severitatea si probalitatea de aparitie sunt medii (M) sunt necesare analize suplimentare si actiunile rezultate constituie date de intrare pentru coloanele 5 si 6 ale tabelului
• Coloana 5 – In cazul riscurilor scazute, medii si ridicate indicati daca acestea pot fi reduse sau eliminate in cadrul urmatoarei etape a procesului.
• Coloana 6 – Descrieti care sunt mijloacele de control de reducere si eliminare a riscurilor ( pentru toate riscurile).
• Coloana 7 – Echipa de lucru analizeaza toate datele prezentate in coloanele 1-6 si precizeaza daca o etapa procesuala (o procedura, un pericol potential) este considerat un risc, intr-o logica binara, tip DA sau NU.
• Coloana 8 – In cazul unei decizii tip NU, cererea unei actiuni corective nu este necesara, indicandu-se acest lucru in cadrul acestei coloane; in cazul in care decizia este DA, coordonatorul echipei introduce in acesta coloana necesitatea unei actiuni corective, initiind cererea de luare a actiunii corective catre persoana responsabila de acesta etapa procesuala.
Cu acesta actiune cercul actiunii de gestionare a riscului se inchide, avand ca rezultat imbunatatiri in performanta de sanatate si siguranta. Astfel organizatia va beneficia de locuri de munca mai sigure si mai sanatoase, conducand la sporirea de ansamblu a eficientei.