Criza mondiala nu opreste cursa pentru obtinerea certificarilor de mediu ISO 14001 in Italia
Lombardia, Emilia Romagna si Piemontul sunt regiunile cu cel mai ridicat numar de companii “eco-certificate”; in timp ce Toscana si Campania sunt cele care exceleaza in acest domeniu in centrul si sudul tarii. Aceasta este geografia certificarilor ambientale in Italia, datele reiesind din analizele efectuate de Accredia, unica autoritate italiana de acreditare.
Potrivit Accredia, in mai 2011, certificatele emise in conformitate cu standardul UNI EN ISO 14001:2004 (standardul care reglementeaza sistemele de management al mediului) erau in numar de 8.910 (fata de cele 8400 inregistrate in aceeasi perioada in 2010), in timp ce unitatile de productie acreditate (adica numarul de companii si institutii certificate) atinsesera un numar de 15661, cu o crestere de peste 10,6% in comparatie cu 2010. Standardul ISO 14001 acopera, printre alte aspecte, gestionarea resurselor, reducerea deseurilor, restrangerea consumului de materiale si imbunatatirea eficientei energetice.
Prin urmare, in ciuda crizei, companiile italiene sunt tot mai atente sa isi construiasca propriile afaceri sub semnul certificarilor ISO 14001 ambientale. Din observatii facute de Accredia rezulta ca 55% dintre certificari se concentreaza in nord, care este urmat de sud si de insule (24%) si de centru (21%).
Pe locul fruntas al regiunilor cele mai verzi se afla Lombardia, cu 2350 de companii certificate ISO 14001, urmata de Emilia Romagna (1519), care, fata de ultimul sondaj, depaseste Piemontul (1433), care se regaseste in prezent pe cea de-a treia pozitie. Toscana este prima printre regiunile din centru, cu 1081 de unitati de productie certificate (peste 7% din totalul national), in timp ce regiunea Campania este lider in Sud cu 1191 de unitati certificate (8,1% dintre firmele italiane certificate).
Si Venetia se plaseaza bine (cu cele 1343 de companii certificate care pozitioneaza regiunea pe locul al patrulea la nivel national), Lazio (878), Sicilia (773) si Puglia (758). Cat despre sectoarele care investesc cel mai mult in certificarile ambientale, pe primul loc se afla cele implicate in serviciile publice (1660 de unitati de productie certificate), urmate de cele din sectorul serviciilor profesionale pentru afaceri (1389) si de companiile care desfasoara activitati de producere si de distribuire a energiei electrice (1263).
“In ultimii patru ani, numarul certificarilor de mediu a crescut in mod constant, inregistrand per total o crestere de aproximatic 23%,” a declarat presedintele Accredia, Federico Grazioli. “Este vorba despre o tendinta pozitiva care prevesteste lucruri bune, insa mai sunt atatea de facut.
Acum, mai mult decat in trecut, companiile trebuie sa-si concentreze foarte mult atentia asupra protectiei mediului, mai ales prin intermediul adoptarii sistemelor sigure si eficiente de management al mediului, care s-au dovedit a fi unele dintre instrumentele esentiale pentru cresterea competitivitatii pe pietele internationale si pentru optimizarea costurilor,” a concluzionat Grazioli.
(sursa: http://energia24club.it)