Home > Articole ISO > Cum sa obtineti certificatul ISO 14001:2015

Organizatia Internationala pentru Standardizare, numita pe scurt ISO, este o organizatie nonguvernamentala care formeaza o punte de legatura intre sectoarele public si privat. Ea a publicat o serie de standarde dedicate diverselor sectoare din mediul de afaceri, cel industrial si nu numai. Standardul ISO 14001:2015 este un standard de management al mediului pe care companiile il pot respecta in mod voluntar si conform caruia ele se pot certifica.

Pentru a obtine un certificat ISO 14001 din 2015, trebuie sa urmati mai multi pasi:

1 . Faceti un calcul al resurselor de care dispuneti si concepeti o declaratie de protectie si de management al mediului. Companiile care urmaresc o certificarea ISO 14001 / 2015 trebuie sa aiba o politica scrisa referitoare la procedurile de management al mediului. Organizatia trebuie sa realizeze si un audit intern pentru a-si putea declara in mod oficial angajamentul fata de protectia mediului prin reciclare, conservare si regenerare.

2 . Confirmati-va politica de protectie a mediului cu ajutorul partilor interesate de organizatia dvs., de exemplu cu ajutorul clientilor. Atestati angajamentul companiei dvs. de a proteja mediul prin intermediul unui proces de audit. Intocmiti-va documentatie auxiliara pentru a descrie in detaliu masurile de protectie a mediului.

3 . Confirmati-va declaratia de protectie a mediului cu ajutorul unei parti care nu apartine organizatiei dvs. Solicitati-i un organism de certificare ISO 14001 extern sa realizeze un audit care sa examineze programul de management al mediului conceput de compania dvs. Firma de audit ar trebui sa fie recunoscuta in domeniul managementului mediului.

4 . Solicitati certificarea sistemului de management al mediului din partea unui organism extern de certificare, de exemplu Agentia de Protectie a Mediului sau o alta agentie care se ocupa cu problemele mediului. Odata ce auditul extern s-a incheiat, organizatia trebuie sa-i solicite agentiei de audit certificarea excelentei sale in domeniul managementului mediului.

5 . In timpul procesului de certificare ISO 14001:2015, organizatia dvs. isi va prezenta toata documentatia referitoare la managementul mediului, ca si politicile si procedurile pe care le respecta. Organismul de certificare ales va vizita locatia, va examina documentatia, va trece in revista politicile si procedurile, va discuta cu personalul si cu alte parti relevante si va evalua programul complet al organizatiei dvs.

6 . Continuati-va programul de management al mediului in timp ce asteptati decizia organismului de certificare ISO. Acest proces reprezinta o sarcina dificila, insa odata incheiat, el ii va oferi organizatiei o multitudine de informatii si diverse avantaje care decurg din angajamentul sau de a proteja mediul.

7 . Sarbatoriti! Dupa ce ati obtinut certificarea ISO 14001, organizati un eveniment prin care sa recunoasteti si sa sarbatoriti realizarea organizatiei dvs.

› Cum sa obtineti certificatul ISO 14001:2015