Home > Articole ISO > Cum sunt dezvoltate standardele in cadrul ISO?

Un standard ISO este dezvoltat de un panel de experti din cadrul unui comitet tehnic. Odata ce s-a fundamentat nevoia de elaborare a unui anumit standard, acesti experti se reunesc pentru a discuta si negocia un proiect de standard.

Imediat ce proiectul de standard a fost dezvoltat, acesta este facut public membrilor ISO care sunt rugati sa comenteze si sa voteze cu privire la el. Daca se ajunge la consens, proiectul devine standard ISO, daca nu, se intoarce in cadrul comitetului ISO pentru modificari ulterioare.

Pentru a intelege mai usor acest proces prezentam mai jos o diagrama a procesului de dezvoltare a unui standard ISO:

dezvoltarea standardelor iso

Principii esentiale in dezvoltarea standardelor

1. Standardele ISO raspund unei nevoi a pietei

ISO nu decide cu privire la oportunitatea dezvoltarii unui nou standard. In schimb, ISO raspunde unei cereri a mediului de afaceri sau din partea altor parti interesate, cum ar fi asociatiile de consumatori.

In mod obisnuit, un reprezentant al mediului de afaceri sau un grup de interese prezinta nevoia de dezvoltare a unui standard membrilor nationali ISO, care ulterior contacteaza ISO. Detaliile cu privire la membri nationali se gasesc pe aici: www.iso.org/iso/home/about/iso_members.htm.

2. Standardele ISO sunt bazate pe opinia expertilor la nivelor mondial

Standardele ISO sunt dezvoltate de grupuri de experti din intreaga lume, care fac parte din grupuri mai mari, denumite comitete tehnice. Acesti experti negociaza toate aspectele legate de standard, incluzand domeniul de aplicare, definitiile esentiale si continutul acestuia. Detaliile legate componenta comitetelor tehnice pot fi gasite aici: www.iso.org/iso/home/standards_development/list_of_iso_technical_committees.htm.

3. Standardele ISO sunt dezvoltate printr-un proces de conlucrare a tuturor partilor interesate

Comitetele tehnice sunt alcatuite din experti din mediile relevante de afaceri dar si din partea asociatiilor de consumatori, din mediul academic, guvernamental sau a organizatiilor nonguvernamentale.

4. Standardele ISO sunt bazate pe consens

Dezvoltarea standardelor ISO se realizeaza printr-o abordare bazata pe consens, luand in considerare toate comentariile si observatiile partilor interesate.

In fiecare zi a anului au loc in medie opt sedinte tehnice ISO la nivel mondial. Din ce in ce mai mult, acestea sunt realizate folosind mijloacele electronice, accelerandu-se dezvoltarea standardelor si diminuandu-se cheltuielile de deplasare.

Care sunt motivatiile implicarii in dezvoltarea de standarde?

Unul din punctele forte ale standardelor ISO se refera la faptul ca acestea sunt create de oamenii care au nevoie de ele. Expertii din mediul de afaceri coordoneaza toate aspectele legate de procesul de dezvoltare a standardelor, de la decizii legate de oportunitatea elaborarii unui nou standard pana la definirea intregului continut tehnic al acestuia.

Implicarea in acest proces de dezvoltare poate fi extrem de avantajoasa pentru mediul de afaceri intrucat:

• Ofera un acces timpuriu la informatii care ar putea contura viitoarea piata.
• Ofera companiei implicate o voce in dezvoltarea de standarde.
• Sprijina accesul deschis la piata.

› Cum sunt dezvoltate standardele in cadrul ISO?