Home > Articole ISO > De ce este importanta certificarea ISO 14001

De ce este necesar un certificat ISO 14001 pentru firme?

Presedintele unei companii recent certificate ISO 14001 le ofera sfaturi companiilor care incearca sa devina mai ecologice

24 septembrie 2012. In ciuda grijilor economice tot mai apasatoare, mediul inconjurator ramane una dintre cele mai mari preocupari ale consumatorilor din intreaga lume. Iar acest lucru inseamna ca practicile de afaceri prietenoase cu mediul sunt la fel de necesare pentru avantajele concrete cat si pentru planeta, dupa cum a declarat Joe Veilleux, presedintele Euromed USA (euromedusa.com).

“Deoarece suntem un producator de ingrediente naturale destinate produselor farmaceutice si suplimentelor pentru sanatate, am pretuit dintotdeauna ecologia drept o valoare majora in companie,” a spus Veilleux, farmacist autorizat.“Suntem bucurosi sa constatam ca, desi oamenii se confrunta cu somajul si cu alte greutati economice, ei se dedica inca practicilor ecologice.”

Sondajele recente, printre care si sondajul anual International Global Green Consumer Surveys realizat de BCG in timpul recesiunii, dezvaluie un angajament ferm fata de preocuparea pentru ecologie, a mai spus el.

“Chiar si in culmea recesiunii din 2008 si 2009, peste o treime dintre consumatori au declarat ca sunt dispusi sa plateasca putin mai mult pentru produse care sunt mai prietenoase cu mediul,” a spus Veilleux. “Majoritatea consumatorilor au declarat ca iau in considerare certificarile ecologice ale unei companii atunci cand iau decizii privind achizitiile.”

Euromed a castigat de curand certificarea “verde” ISO 14001 (managementul mediului) pentru fabrica sa din Barcelona in urma indeplinirii celor mai stricte criterii stabilite de Organizatia Internationala pentru Standardizare, care elaboreaza si standarde pentru procesele de productie sustenabile si ecologice.

“In procesul de reorganizare a fabricii noastre, care a durat cinci ani si care a avut ca scop indeplinirea criteriilor ISO 14001, am invatat multe lucruri de care pot profita si alte companii,” a adaugat Veilleux.

“Unii dintre pasii pe care i-am facut au costat putin sau nimic; altii, sincer, au fost costisitori. Insa toate companiile din ziua de azi trebuie sa fie constiente de faptul ca marea parte a consumatorilor se uita la ce fac ele pentru planeta si iau decizii de cumparare bazandu-se pe acest aspect.”

Iata care au fost unele dintre initiativele luate de Euromed Barcelona, care produce extracte din plante si substante active naturale pentru clientii din Statele Unite si din Europa.

• Reciclarea biomasei – deseurile produse din activitatea companiei. Euromed a descoperit mai multe metode de a recicla biomasa postextractie, in functie de produsele implicate, potrivit lui Veilleux. “O mare parte din reziduri merge la companiile care sunt specializate in crearea biogazului – si anume, metan, care este folosit pentru a genera energie,” a spus el. “Cu toate acestea, rezidurile plantei medicinale armurariu au o valoare nutritiva atat de ridicata, incat sunt utilizate de fapt pentru a hrani animalele din ferme. Ii expediem acest produs, care pentru noi este un deseu, unei companii care il usuca si il curata inainte de a-l adauga in hrana porcilor, gainilor, vacilor si a altor animale. Biomasa este oferita gratuit,“ a mai spus el.

• Paletii de lemn devin compost. La Euromed, paletii de lemn sunt reutilizati pana cand nu mai pot fi folositi. “In acel moment, sunt trimisi la unitati de reciclare care ii utilizeaza pentru compost,” a precizat Veilleux. Aceste masuri au fost luate cu usurinta apeland la companiile de gestionare a deseurilor.

• Cartusele de imprimanta sunt reincarcate. Cartusele goale sunt trimise la furnizorul companiei, unde sunt umplute din nou si returnate pentru a fi folosite. Daca nu ar fi fost reciclate, cartusele ar fi ajuns la gropile de gunoi.

• Un aer si o apa mai curate. Compania a achizitionat echipamente noi pentru a-si atinge aceste obiective, incluzand statii de tratare si de purificare a apei in incinta, si echipamente pentru reducerea emisiilor atmosferice.

Cheltuielile totale facute de Euromed pentru a-si moderniza fabrica se situeaza intre 1 si 2 milioane $. Veilleux considera ca acesti bani au fost foarte bine cheltuiti.

“Suntem incantati de certificarea ISO 14001 pentru ca ea confirma ca suntem unul dintre liderii mondiali in productia ecologica,” a spus el. “Acest lucru este extrem de important pentru noi – ne bazam pe plante, resursele naturale si regenerabile ale Pamantului, nu numai pentru afacerea noastra, cat si pentru sanatatea noastra personala.“

“Avem un interes deosebit in a-i ajuta pe toti sa devina constienti de cat de vital este sa facem impreuna pasi pentru a preveni deteriorarea mediului,” a concluzionat presedintele Euromed.

› De ce este importanta certificarea ISO 14001