Standardul international pentru managementul mediului ISO 14001 stipuleaza ca in cadrul organizatiei trebuie sa existe o politica de mediu, care sa se bucure de sprijinul deplin al conducerii superioare si care sa ofere o descriere a politicile companiei – nu numai pentru personal, ci si pentru marele public. Politica de mediu ISO 14001 trebuie sa clarifice conformitatea cu legislatia din domeniul mediului care poate afecta organizatia si sa scoata in evidenta angajamentul de imbunatatire continua asumat de aceasta. Un certificat ISO 14001 pune foarte mult accentul pe politica de mediu deoarece ea ofera directia catre care se indreapta intregul sistem de management al mediului.
Acele companii care au participat la un audit ISO 9001 si isi doresc sa obtina o certificare ISO 14001 de mediu vor sti deja ca politica este luata frecvent in discutie in timpul evaluarii, numerosi angajati fiind intrebati daca inteleg sau daca sunt constienti de politica organizatiei si ca orice probleme asociate cu politica sunt rareori grave. Politica de mediu este diferita deoarece ofera fundatia si directia initiale pentru sistemul de management al mediului (SMM); ea va fi examinata mai strict decat o politica similara ISO 9001. Declaratia de mediu trebuie sa fie conceputa intr-un limbaj non-tehnic, astfel incat sa poata fi inteleasa de majoritatea cititorilor sai. Ea ar trebui sa faca referire la locatiile si unitatile organizatiei care sunt incluse in domeniul de aplicare a sistemului de management, ar trebui sa ofere o trecere in revista a activitatilor companiei si o descriere succinta a acestora – adica o imagine clara a operatiunilor desfasurate de companie.
Analiza pregatitoare si definirea efectelor organizatiei asupra mediului nu fac parte din procesul de evaluare ISO 14001. Cu toate acestea, examinarea acestor date contribuie la realizarea unui audit extern pentru certificare foarte bogat in informatii despre metodele adoptate de companie. Analiza pregatitoare ar trebui sa fie cuprinzatoare, luand in considerare toate procesele de intrare si de iesire din unitatea care urmeaza sa obtina un certificat ISO 14001. Ea ar trebui sa fie conceputa pentru a identifica toate aspectele ecologice relevante care pot aparea in respectiva locatie. Acestea pot face referire la operatiunile curente, la cele viitoare, poate si la activitati neplanificate, si trebuie sa faca neaparat referire la activitatile efectuate in trecut in unitatea evaluata (de exemplu, contaminarea solului).
Analiza initiala sau pregatitoare pentru certificare ISO 14001 va include si o examinare ampla a legislatiei care poate fi aplicata in unitate, chiar daca este deja respectata, si poate include o verificare a existentei fizice a unor exemplare ale legilor aplicabile in unitate. Numeroase audituri ISO 14001 au relevat faptul ca unele companii nu cunosc toate legile care li se aplica si, nefiind constiente de existenta acestora, nu indeplinesc cerintele legislative care le privesc.
Compania isi va declara principalele obiective privind mediul, acelea care pot avea cel mai mare impact asupra mediului inconjurator. Pentru a obtine cat mai multe beneficii, acestea vor deveni principalele puncte de interes in cadrul procesului de imbunatatire si al programului de mediu al companiei. Acest program va constitui planul de atingere a unor teluri specifice si va descrie mijloacele de indeplinire a obiectivelor fixate astfel incat acestea sa poata fi atinse la timp.
Sistemul de management al mediului ofera detalii suplimentare despre programul de mediu. SMM stabileste procedurile, instructiunile de lucru si masurile de control necesare ca implementarea politicii si indeplinirea telurilor sa poata deveni realitate. Comunicarea este un factor esential, dandu-le posibilitatea oamenilor din organizatie sa fie constienti de responsabilitatile lor si de obiectivele pe care le au de indeplinit si sa fie capabili sa contribuie la succesul efortului de certificare.
Ca si in cazul standardului ISO 9001, ISO 14001 impune realizarea unor audituri periodice ale sistemului de management al mediului pentru a verifica eficacitatea functionarii acestuia, indeplinirea obiectivelor fixate si respectarea in continuare a standardelor si reglementarilor relevante. Auditurile ISO 14001 sunt concepute pentru a oferi informatii suplimentare in scopul functionarii eficiente a sistemului de management, oferind informatii despre practicile care difera de procedurile curente sau ofera o oportunitate de imbunatatire.
Pe langa auditul de certificare ISO 14001, exista o cerinta care se refera la analizele manageriale ale sistemului, care au ca scop verificarea caracterului sau adecvat (fata de organizatie si fata de obiective) si a functionarii sale eficace. Analizele manageriale reprezinta ocazii ideale pentru a lua hotarari referitoare la viitoarele posibilitati de imbunatatire a sistemului de management al mediului ISO 14001.
› Vezi aici ultimele modificari ale ISO 14001 (principalele imbunatatiri aduse de versiunea din 2015 a standardului de mediu).
› Detalii despre oferta de documentatie ISO 14001 (proceduri, formulare, manual).