Home > Articole ISO > Dezavantajele standardului ISO 9001

ISO 9001 este cel mai cunoscut standard international pentru sistemele de management al calitatii. ISO 9000, familia de standarde careia ii apartine ISO 9001, a fost conceputa pentru a le permite companiilor din intreaga lume sa poata face o comparatie intemeiata si sa isi poata alege furnizorii in functie de calitatea garantata a materiilor prime si a produselor finite care sunt utilizate in procesul de productie. Implementarea standardelor ISO dedicate calitatii atrage dupa sine extrem de multe avantaje, despre care s-a discutat si se discuta in continuare pe scara larga. Insa, pentru o informare completa, este important sa cunoasteti si care ar putea fi dezavantajele implementarii standardului ISO 9001.

Costul

• Nu este neaparat ieftin ca o companie sa devina certificata ISO 9001. Costul procesului de certificare depinde foarte mult de tipul companiei, de marimea companiei si de alti factori care sunt diferiti pentru fiecare tip de companie. In consecinta, nu puteti estima pretul pe care il veti plati pentru a obtine certificarea ISO 9001. Trebuie sa solicitati o ofera de la un organism de certificare ISO 9001 pentru a afla care va fi costul real pentru compania dvs. O firma de consultanta ISO va poate indruma in procesul destul de laborios de certificare in cazul in care va hotarati sa mergeti mai departe in aceasta directie.

Procesul de certificare ISO

• Procesul de certificare ISO 9001 nu se sfarseste prin implementarea sistemului de management al calitatii sau prin obtinerea certificarii. El trebuie mentinut pe toata durata de viata a companiei deoarece, in caz contrar, compania poate pierde certificarea ISO 9001. Acest lucru poate duce la cheltuieli neprevazute si la nevoia de a crea anumite posturi dedicate conformitatii cu standardul ISO 9001, posturi care vor trebui mentinute active, iar angajatii care le ocupa vor avea nevoie de programe de formare ISO 9001.

Interesul angajatilor

• Interesul manifestat de angajati este un factor esential in procesul ISO 9001. Daca angajatii nu sunt interesati sau nu sunt capabili sa inteleaga si sa respecte politicile si procedurile necesar obtinerii si pastrarii certificarii ISO, atunci procesul de certificare nu va mai functiona si va deveni lipsit de sens.

Dezavantaje competitive

• In mod paradoxal, se poate vorbi si despre un asemenea lucru, desi certificarea ISO 9001 reprezinta de obicei un atu fata de concurenta. Insa oamenii care nu inteleg ce inseamna ISO 9001 pot sa nu fie impresionati de aceasta certificare si pot sa aleaga sa faca afaceri cu firme concurente care nu sunt certificate ISO 9001, insa au oferte mai ieftine.

› Dezavantajele standardului ISO 9001