Home > Articole ISO > Diferentele dintre ISO 45001 si OHSAS 18001

Structura standardului ISO 45001 se bazează pe anexa SL, care este cadrul utilizat în alte standarde ISO de management, făcând ca implementarea ISO 45001 să fie mai ușoară și mai eficientă.

ISO 45001 se bazează pe Ghidul ISO 83 (“Annex SL”) care definește o structură comună la nivel înalt, text și termeni și definiții comune pentru următoarea generație de sisteme de management (de exemplu ISO 9001, ISO 14001 etc.). Această structură vizează facilitarea procesului de implementare și integrarea mai multor sisteme de management într-o manieră armonizată, structurată și eficientă. Aceasta este prima si cea mai importanta diferenta dintre standardul ISO 45001 si OHSAS 18001.

ISO 45001 impune integrarea sănătății și a siguranței în sistemul general de management al organizației, care necesită un management mai puternic si o implicare mai profunda a managementului în OHSAS.

În noul standard, se pune un accent mai puternic pe contextul organizației. Cu ISO 45001, organizațiile vor trebui să privească dincolo de propriile probleme interne de sănătate și siguranță și să ia în considerare ceea ce părțile interesate se așteaptă de la acestea în ceea ce privește sănătatea și siguranța.

Unele organizații care utilizează OHSAS 18001 delegă responsabilități de sănătate și siguranță unui manager OHSAS, în loc să integreze sistemul în operațiunile organizației. ISO 45001 impune includerea aspectelor de sănătate și siguranță în sistemul general de management al organizației, determinând conducerea de vârf să aibă un rol de conducere mai puternic în ceea ce privește sistemul de management al OH & S.

ISO 45001 cere organizațiilor să ia în considerare modul în care furnizorii și contractanții își gestionează riscurile.

În ISO 45001 unele concepte fundamentale sunt schimbate, cum ar fi riscul, muncitorul și locul de muncă. Există, de asemenea, noi definiții ale termenilor cum ar fi: monitorizarea, măsurarea, eficacitatea, performanța și procesele OHSAS.

Termenii “document” și “înregistrare” au fost înlocuiți cu termenul “informații documentate” în ISO 45001. Standardul prevede, de asemenea, că informațiile documentate trebuie menținute ca măsura necesară pentru a avea încredere că procesele au fost realizate conform planificării .

ISO 45001 cere formarea și educația angajaților pentru a identifica riscurile și pentru a putea să contribuie la crearea unui program de siguranță de succes, care să permită participarea mai largă a angajaților la acesta.

ISO 45001 urmează un proces preventiv care necesită evaluarea și remedierea riscurilor de pericol înainte de a cauza accidente și răniri, spre deosebire de OHSAS 18001 care se concentrează doar pe controlul pericolelor. Pe pagina cu modele de documentatie ISO 45001 gasiti modele de proceduri, formulare si manualul ISO 45001.

În ciuda acestor schimbări, obiectivul general al ISO 45001 rămâne același cu cel al OHSAS 18001, care este de a reduce riscurile inacceptabile și de a asigura siguranța și bunăstarea tuturor persoanelor implicate în activitățile unei organizații.

› Diferentele dintre ISO 45001 si OHSAS 18001