Home > Articole ISO > Diferentele dintre ISO 22000 si HACCP

ISO 22000 si HACCP sunt standarde de siguranta alimentara pe care si le poate implementa orice companie implicata in productia sau manipularea alimentelor. Companiile le implementeaza adeseori in acelasi timp, iar managerii promoveaza, de asemenea, implementarea lor in acelasi timp. Distinctia este ca HACCP este un proces de baza pentru monitorizarea potentialelor pericole, care poate fi folosit fie de sine statator, fie ca parte a ISO 22000 – un sistem mai amplu de management al sigurantei alimentare, bazat pe principiile calitatii.

HACCP face parte din ISO 22000

HACCP este un acronim al expresiei Hazard Analysis and Critical Control Point (analiza riscurilor si a punctelor critice de control). Acest proces identifica riscurile care ar putea ameninta siguranta alimentelor, cum ar fi sursele de bacterii sau de contaminare chimica. Punctele critice de control sunt acele puncte din productia sau manipularea alimentelor in care aceste riscuri devin iminente. HACCP este o parte a standardului ISO 22000 care abordeaza direct aceste riscuri si stabileste proceduri pentru monitorizarea punctelor critice de control in aspecte ca temperaturile corecte si nivelurile acceptabile de curatenie. HACCP include si pastrarea unei evidente precise si verificarea functionarii procedurilor.

ISO 22000 este un sistem complet de management al sigurantei alimentelor

ISO 22000 este in totalitate un sistem de management al sigurantei alimentelor (SMSA). Domeniul sau de acoperire depaseste prelucrarea practica a alimentelor pentru a include aspecte ca fixarea de obiective, analizele manageriale si stabilirea unor canale eficace de comunicare, atat in cadrul companiei, cat si cu cei din afara ei – de pilda, cu furnizorii si organismele de reglementare. ISO 22000 implica elaborarea unei politici de siguranta alimentara si a unei proceduri pentru retragerea produselor de pe piata atunci cand acest lucru devine necesar.

ISO 22000 se bazeaza pe ISO 9001

ISO 22000 urmeaza modelul ISO 9001, care este un standard al calitatii care poate fi folosit de companiile din orice sector. ISO 22000 incorporeaza cele opt principii de management al calitatii din ISO 9001, care includ obiective ca orientarea catre clienti, implicarea angajatilor si luarea de decizii in cunostinta de cauza. ISO 22000 consta din sectiuni numerotate care corespund unor sectiuni similare din ISO 9001. HACCP face parte din a saptea sectiune a standardului ISO 22000, denumita Planificarea si Realizarea unor Produse Sigure.

ISO 22000 este international

HACCP isi are originea in Statele Unite, provenind din liniile directoare si reglementarile fixate de Departamentul american al Agriculturii si de Administratia Alimentelor si Medicamentelor. ISO 22000 este un standard mondial emis de Organizatia Internationala pentru Standardizare. ISO 22000 include si cerintele altor standarde mondiale importante, ca cele publicate de Uniunea Europeana sau de British Retail Consortium (BRC).

› Diferentele dintre ISO 22000 si HACCP