Home > Articole ISO > Editia ISO Focus + privind securitatea

Raportul special al ISO Focus + evidentiaza unele dintre cele mai importante standarde din domeniul securitatii

De la aspecte legate terorism pana la frauda, de la piraterie pana la furtul de identitate, securitatea a devenit una dintre cele mai mari prioritati ale guvernului dar si a mediului de afaceri in general si a publicului in ansamblu.

Editia din februarie 2011 a ISO Focus +, revista editata de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) evidentiaza cateva solutii pentru a acoperi lacunele de securitate prin intermediul anticiparii si gestionarii eventualelor pericole.

Prezenta editie prezinta modul in care standardul ISO 31000 pentru managementul riscului ajuta organizatiile in indeplinirea propriilor obiective precum si in gestionarea aspectelor de securitate pentru reducerea riscurilor cu efect negativ asupra persoanelor, proceselor si organizatiilor.

Odata cu cresterea exponentiala a comertului international, devine din ce in ce mai dificila pentru orice tara gestionarea independenta a securitatii lantului de aprovizionare.

Articolul din prezenta editie a revistei arata cum seria de standarde internationale ISO 28000 pentru sistemul de management al securitatii lantului de aprovizionare armonizeaza eforturile globale de ajutorare a organizatiilor care activeaza in domeniile legate de fabricatie, depozitare, transport si servicii conexe, in vederea reducerii riscurilor, atat pentru oamenii implicati in aceste activitati cat si pentru marfuri.

Containerele de marfa sunt deosebit de vulnerabile avand in vedere ca sunt mereu in miscare si tranziteaza diverse granite.

Un alt articol expune modul in standardele internationale in privinta sigiliarii containerelor marfare ajuta autoritatile in lupta impotriva activitatilor criminale, facilitand munca profesionistilor din industria transporturilor aeriene, maritime, rutiere sau feroviare.

Cutremurele, inundatiile, cenusa vulcanica, atacurile teroriste sunt doar cateva exemple cu privire la riscurile luate in calcul de comitetul tehnic ISO pentru elaborarea de standarde pentru securitatea societatii.
Activitatea comitetului va ajuta organizatiile pentru a fi pregatite fata de astfel de incidente astfel incat sa poata fi operational in caz de crize, ajutand la ridicarea nivelului de incredere in afaceri, comunitate, client, cat si in cadrul interactiunilor organizationale.

Intr-un interviu exclusiv in cadrul editiei din februarie a revistei, d-na Catherine Tilton, vice-presedinte Daon pentru pentru standarde si tehnologii emergente, subliniaza importanta standardelor internationale pentru elementele biometrice integrate in cadrul activitatii de securitate: “Pentru ca datele biometrice sa fie utilizate in mod eficient, datele trebuie sa fie transferate.

Acest transfer poate fi realizat pur si simplu intre un dispozitiv de receptie si o resursa locala sau intre un sistem de colectare si un sistem suport ajustat la aceeasi parametri, sau intre diverse sisteme, agentii sau guverne.

Standardele sunt necesare pentru sustinerea schimbului de date interoperabile intr-un mediu eterogen. ”
Alte idei importante prezentate in revista se refera la articole cu privire la modul in care standardele sprijina o serie de domenii:
• Standarde pentru securitatea financiara
• Standarde internationale de sprijin a dezvoltarii si eficientizarii datelor biometrice
• Standarde ISO in domeniul securitatii cibernetice care pot ajuta la prevenirea atacurilor cibernetice, cum ar fi virusii, viermii informatici si activitatile de phishing
• Telebiometrica in eforturile anti-teroriste

In plus fata de revista, o serie de noi articole au fost adaugate in cadrul sectiunii articole bonus Online articole de pe site-ul ISO, www.iso.org:
• Stomatologii australieni pun in aplicare standardul ISO 26000
• Standardele asigura gestionarea serviciilor IT in cadrul unitatilor spitalicesti
(dupa un comunicat de presa al Organizatiei Internationala de Standardizare, www.iso.org)

› Editia ISO Focus + privind securitatea