Home > Articole ISO > Evaluarea conformitatii si neconformitatii de mediu

ISO 14001 – Managementul mediului

ISO 14001 – Evaluarea conformitatii

Aceasta sectiune este in intregime noua. Aici vi se cere sa elaborati, sa implementati si sa sustineti unele proceduri prin care sa evaluati periodic cat de bine se conformeaza organizatia dvs. la toate cerintele legale si la celelalte cerinte legate de mediu. De asemenea, vi se cere si sa tineti o evidenta a rezultatelor evaluarilor dvs.

ISO 14001 – Neconformitatea,actiunea corectiva si actiunea preventiva

Vechiul standard va cerea sa elaborati o procedura pentru a defini responsabilitatile si autoritatea privind tratarea neconformitatilor si luarea de masuri corective si preventive. Remarcati faptul ca nu vi se spune in mod explicit sa luati masuri; vi se spune, in schimb, sa alocati responsabilitati si autoritate.

Din cauza acestei omisiuni, noul standard clarifica faptul ca nu trebuie numai sa elaborati proceduri, trebuie sa le si folositi pentru a gestiona neconformitatile si a lua masuri corective si preventive.

De fapt, noul standard ISO 14001 merge si mai departe. Se mai asteapta de la dvs. sa si investigati neconformitatile, sa atenuati impactul asupra mediului pe care acestea il pot avea si sa tineti evidente ale rezultatelor pe care le obtineti.

ISO 14001 – Controlul evidentelor

Cu toate ca atat vechiul, cat si noul standard, doresc ca dvs. sa puneti la punct si sa pastrati evidente legate de problemele de mediu, vechiul standard vorbeste mai degraba despre ce fel de evidente despre mediu ar trebui sa fiti capabili sa tineti. In timp ce vechiul standard va cere sa pastrati evidente despre formari, audituri si analize, noul standard are o abordare mai abstracta.

Acest nou standard va spune, in schimb, ce anume ar trebui sa fie in stare sa demonstreze evidentele tinute de dvs. referitor la mediul inconjurator. Sectiunea 4.5.4 a noului standard nu va spune ce evidente sa tineti. Ea spune, in schimb, ca evidentele dvs. privind mediul ar trebui sa fie capabile sa dovedeasca faptul ca cerintele privind managementul mediului sunt indeplinite si ca organizatia dvs. este conforma cu standardul ISO 14001 2004.

› Evaluarea conformitatii si neconformitatii de mediu