Home > Articole ISO > Evaluarea conformitatii pt. redactorii de standarde

26 iulie 2012. ISO a publicat de curand o noua brosura in limba engleza, Conformity assessment for standards writers – do’s and don’ts (Evaluarea conformitatii pentru redactorii de standarde – reguli de conduita).

Evaluarea conformitatii se refera la activitatile realizate pentru a garanta ca anumite produse, procese, servicii, persoane, sisteme si organisme indeplinesc anumite cerinte cum sunt cele expuse intr-un standard dezvoltat de ISO sau de partenerul sau, Comisia Electrotehnica Internationala (IEC).

Printre avantajele obtinute in urma demonstrarii conformitatii fata de cerintele unui standard ISO sau IEC se numara si urmatoarele:
• Mai multa incredere din partea consumatorilor;
• Un avantaj concurential pentru companie;
• Asigurarea faptului ca sunt respectate criteriile in privinta sanatatii, sigurantei sau mediului in raport cu organismele de reglementare.

Activitatile de evaluare a conformitatii pot include incercari, inspectie, evaluare, examinare, auditare, declaratii, certificare, acreditare, inter-evaluare, verificare si validare.

Toate standardele internationale ISO si IEC trebuie sa fie dezvoltate in acord cu directivele ISO/IEC. Aspectele referitoare la evaluarea conformitatii sunt expuse cu deosebire in Directivele ISO/IEC, Partea a 2-a, Reguli pentru structura si redactarea standardelor internationale, paragraful 6.7 Aspecte ale evaluarii conformitatii.

Comitetul ISO pentru evaluarea conformitatii (ISO/CASCO) supravegheaza implementarea aplicarea acestui articol al Directivelor ISO/IEC si le ofera indrumare comitetelor tehnice ISO si IEC despre cum sa isi formuleze standardele respectand principiile enuntate. La randul lor, ISO si IEC au publicat ISO/IEC 17007:2009, Evaluarea conformitatii – Linii directoare pentru redactarea documentelor normative adecvate pentru evaluarea conformitatii, care stabileste unele principii si linii directoare care figureaza in Directive.

Noua brosura ISO ofera o explicatie amanuntita a paragrafului 6.7 Aspecte ale evaluarii conformitatii si un rezumat al standardului ISO/IEC 17007. Aceste informatii ii vor ajuta pe redactorii de standarde sa inteleaga aspectele referitoare la evaluarea conformitatii atunci cand isi elaboreaza documentele.

Presedintele ISO/CASCO, Lane Hallenbeck, incurajeaza utilizarea acestei brosuri, spunand:

“Recomand aceasta brosura tuturor redactorilor de standarde ca instrument de dobandire a certitudinii ca cerintele pe care ei le prescriu sunt indeplinite.”

Brosura Conformity assessment for standards writers – do’s and don’ts este disponibila in mod gratuit prin intermediul organismelor nationale membre ISO (ASRO in Romania). Ea mai poate fi obtinuta si direct din magazinul virtual ISO (www.iso.org/iso/home/store/publications_and_e-products/publication_item.htm?pid=PUB100303), contactand departamentul de marketing, comunicare si informare sau descarcand-o de pe site-ul www.iso.org.

› Evaluarea conformitatii pt. redactorii de standarde