Revista ISO Focus+ dezvaluie, in ultima sa editie, formula cizelata de ISO pentru standardele de succes
S-ar putea aduce argumente solide in sprijinul ideii ca realizarile cotidiene ale ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) sunt cu adevarat extraordinare: un consens international asupra instrumentelor practice prin care sunt tratate provocarile globale. Desi nu este niciodata usor sa se ajunga la un acord international, ISO a facut-o, de fapt, prin cele peste 18600 de standarde internationale. Care este secretul?
Editia din iulie/august a revistei ISO Focus+ prezinta reteta succesului adoptata de ISO: procesul de dezvoltare a standardelor ISO.
Standardele internationale ISO sunt dezvoltate in cadrul a sute de comitete tehnice, de subcomitete si de grupuri de lucru. Acestea reunesc sute de experti din intreaga lume (din mediile industriale, academice, guvernamentale, apartinand de organizatiile consumatorilor si de alte grupuri de parti interesate), experti care trebuie sa cada de acord in privinta celor mai bune practici internationale, pe subiecte foarte diverse, cum ar fi castile de hochei sau managementul riscului.
Editia din iulie/august examineaza modul in care standardizarea ISO lucreaza in directia gasirii unui consens veritabil si ilustrativ, de la inceputul unui proiect si pana la stadiile sale finale. Urmarind un standard de la conceperea sa, acesta ridica intrebari ca: “cine hotaraste dezvoltarea unui anume standard?” Si mai mult, liderii comitetelor ISO dezvaluie modul in care abordeaza ei provocarile atingerii consensului si ale obtinerii participarii partilor interesate. De la nanotehnologii si pana la industria automobilelor, fiecare comitet are o poveste unica de impartasit. Expertii explica si de ce multi isi pun la dispozitie in mod voluntar timpul si eforturile pentru a fi o parte angrenata in acest proces.
Flexibilitatea si inovatia sunt factori cheie in procesul de dezvoltare de standarde. Aceasta editie a ISO Focus+ examineaza provocarile singulare prezentate de dezvoltarea standardului ISO 26000:2010, Ghid de responsabilitate sociala, care au rezultat din vastul domeniul acoperit de standard si din marea preocupare aratata de partile interesate de el, ca si unele strategii introduse pentru a aborda aceste provocari.
Secretarul general loctiitor ISO, Kevin McKinley, vorbeste despre proiectul ISO Living Lab (laboratorul viu), care vizeaza sa imbunatateasca eficienta si relevanta standardizarii ISO si mai mult chiar. “Living Lab intentioneaza sa ne serveasca drept o modalitate controlata de a testa noi idei, de a incerca noi abordari ale dezvoltarii, dar si de a pune in discutie paradigmele existente, toate acestea pentru a indeplini viziunea strategica ISO 2011-2015 – aceea de a fi cel mai important furnizor din lume in ceea ce priveste standardele internationale de inalta calitate, relevante pe plan modial,” a explicat dl McKinley.
Aceasta editie mai prezinta si un interviu exclusiv cu Ian Hudson – presedintele Dupont Europa, Orientul Mijlociu si Africa si presedintele Dupont al Nemours International SA Geneva – care discuta despre beneficiile standardelor intr-o era in care, spune el, globalizarea si afacerile internationale au devenit mai pertinente decat niciodata.
“Ne dorim sa jucam un rol activ in aceste dezvoltari. Prin urmare, a participa in diferite grupuri si a lucra impreuna cu partenerii nostri in asociatii nu poate decat sa ne ajute sa imbunatatim si mai mult dezvoltarea standardelor ISO,” a concluzionat dl Hudson.
Editia electronica a ISO Focus+ este disponibila spre consultare si descarcare gratuira de pe site-ul web ISO: www.iso.org/isofocus+. Cei care doresc sa primeasca o editie imprimata pe hartie a ISO Focus+ au la dispozitie un abonament anual de 38 de franci elvetieni. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)