Impactul economic al utilizarii standardului de mediu ISO 14001 – diminuarea consumului de materii prime si resurse
Printre beneficiile economice ale utilizarii standardului ISO 14001 de catre organizatii amintim, in primul rand, micsorarea consumului de materii prime si/sau resurse.
Avantajul integrarii standardului ISO 14001 in activitatea operationala a unei organizatii devine evident tinand cont de caracterul limitat al resuselor existente pe glob.
Exploatarea acestor varii resurse neregenerabile sau partial regenerabile (minereuri, combustibili fosili, apa, materie lemnoasa etc) au avut ca efecte pozitive dezvoltarea fara precedent a economiei globale, cu implicatii benefice asupra nivelului de trai al populatiei.
Reversul medaliei consta in poluarea puternica a mediului ambiant, incepand cu extractia resusurselor (folosirea cianurilor in extragerea metalelor pretioase, poluarea petroliera etc ) si terminand cu folosirea lor propriu-zisa ( arderea combustibilior fosili solizi, a materiei lemnoase etc ).
Orice metoda prietenoasa cu mediul, care are ca rezultat utilizarea unei cantitati mai mici de resurse pentru a obtine acelasi rezultat sau folosirea mai eficienta a materiilor prime are, asadar, un dublu efect pozitiv, atat economic cat si asupra ambientului.
Standardul ISO 14001 elaborat de ISO, prin metodele de ultima generatie puse la dispozitia organizatiilor, revizuite si reanalizate periodic, asigura o baza care permite companiilor implementatoare sa-si diminueze impactul negativ asupra mediului, fara a face sacrificii legate de profit si productivitate.
Un exemplu in favoarea acestui demers facut de standardul ISO 14001 se refera la incurajarea folosirii de catre companii a resuselor regenerabile si a materialelor biodegradabile. In acest mod, compania isi atinge obiectivele economice, de realizare a profitului, concomitent cu minimizarea impactului negativ asupra mediului.
Derivat acestor beneficii, dar nu de neglizat, este si beneficiul de imagine realizat de companii prin inglobarea operationala a standardului ISO 14001, publicul tinzand sa aiba o imagine favorabila fata de companiile “verzi”.