Home > Articole ISO > Impactul standardului ISO 50001

Impactul standardului de management al energiei – ISO 50001

Programul pilot de testare a noului standard de management al energiei, ISO 50001, a avut rezultate bune, concretizate in imbunatatiri substantiale in eficienta energetica, cu impact financiar pozitiv atat in cazul companiilor importante cat si in cazul firmelor mai mici.

Aceste rezultate au fost raportate pe 17 iunie 2011, cu ocazia lansarii de catre ISO a noului standard in cadrul Centrului International de Conferinte de la Geneva (CICG), Elvetia.

Secretarul general al ISO, dl. Rob Steele, a declarat in fata unei audiente de aproape 200 de persoane prezente la eveniment: “Energia nu mai este o problema tehnica, ci o problema de management, cu un impact major iar momentul abordarii acestei probleme este acum.”

Evenimentul a inclus prezentari din partea a circa 100 de experti din 45 de tari care au participat la dezvoltarea standardului.

Ken Hamilton, director in cadrul Global Energy and Sustainability Services, Hewlett Packard (SUA), a descris ISO 50001 drept un “standard foarte pragmatic”, care va ajuta companiile sa integreze managementul energiei cu practicile obisnuite de afaceri.

Standardul va permite companiilor multinationale precum Hewlett Packard sa reduca costurile de energie si sa creasca eficienta utilizarii acesteia de-a lungul tuturor lanturilor de aprovizionare la nivel mondial.
Dl Hamilton a citat rezultatele din cadrul a doua implementari-pilot, parte a programului de performanta energetica superioara, sponsorizat de catre Consiliul american pentru fabricare in conditii de eficienta energetica si Departamentul de Energie al SUA. El a citat experienta a doua uzine.

Una dintre ele a fost detinuta de o companie importanta, Dow Chemicals.
Uzina a redus utilizarea de energie cu 17,9% in cadrul unui program de doi ani.

In acelasi timp, principiile ISO 50001 sunt implementate cu succes de catre intreprinderile mici, asa cum arata experienta altor uzine, cum ar fi PCC, din Houston, Texas, cu un personal angajat de 36 persoane.
In doi ani, acesta a realizat economii de energie de 14,9%, in valoare de 250 000 USD pe an, cu zero investitii de capital.

Alberto J. Fossa, director in cadrul International Copper Association / MDJ, Brazilia, a subliniat expertiza internationala care a fost distilata in cadrul ISO 50001, existand reuniuni pentru dezvoltarea standardului in China, Statele Unite ale Americii, Brazilia si Regatul Unit.

In cadrul acestora s-a pus bazele unui punct de vedere comun intre expertii in eficienta tehnica pe de o parte si in gestionare pe de alta parte, pentru elaborarea unui standard care va ajuta toate tipurile de organizatii in realizarea imbunatatirii continue a performantelor lor energetice.

Marco Matteini, din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (UNIDO) – unitatea industriala pentru eficienta energetica, a declarat ca previziunile cererii de energie au relevat cresteri substantiale in cadrul tarilor in curs de dezvoltare, subliniind astfel importanta si relevanta standardului ISO 50001 pentru organizatiile din economiile emergente.

Evenimentul lansarii, moderat de directorul de Marketing, Comunicare si Informare al ISO, dl. Nicolas Fleury, a fost prilejul pentru o prima proiectie publica a a unui scurt material video cu titlul ISO si gestionarea energiei.
Acest film este unul dintre materialele multimedia disponibile pe site-ul ISO, transformand evenimentul lansarii intr-unul public la nivel mondial.

Materialul filmat include interviuri ale vorbitorilor, clipuri ale prezentarilor lor, slide-uri PowerPoint, noua brosura ISO cu titlul Castigati provocarea managementului energetic cu ISO 50001 precum si link-uri catre materiale conexe ISO. (dupa o stire ISO.org)

› Impactul standardului ISO 50001