ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) este cel mai mare si cel mai important dezvoltator si editor de standarde internationale. Deoarece organizatia este prezenta la nivel mondial, iar numele “International Organization for Standardization” s-ar abrevia in mod diferit in diferitele tari, fondatorii au ales numele “ISO,” derivat din termenul grecesc “isos,” care inseamna “egal.” ISO este o organizatie nonguvernamentala cu sediul la Geneva, in Elvetia, fiind alcatuita dintr-o retea de institute regionale de standarde si de organisme de reglementare din 163 de tari.
Concilierea sectoarelor public si privat
o Structuta ISO, care impune cate un institut membru din fiecare tara, completeaza golul dintre sectorul public si cel privat si inlesneste schimbul de informatii intre organele de reglementare si mediul de afaceri. In multe tari, institutul membru este o organizatie guvernamentala, pe cand in alte tari, institutul membru este o organizatie privata. Aceasta structura combinata intre partile publice si private din diferitele parti ale lumii da posibilitatea ISO sa dezvolte standarde si solutii de care beneficiaza atat sectorul de afaceri, cat si societatea ca intreg, garantand ca nu se da prioritate intereselor vreunei entitati anume fata de interesele alteia.
Rolul standardelor ISO
o Site-ul oficial ISO afirma ca “Standardele aduc o contributie colosala si pozitiva in cele mai multe aspecte ale vietilor noastre.” Importanta standardelor poate fi apreciata mai bine cand ne gandim ce s-ar intampla in absenta lor; atunci cand un produs este fabricat conform unor standarde predefinite si indeplineste asteptarile clientilor, el este adesea neapreciat la justa sa valoare. Cu toate acestea, intr-un mediu unde nu exista standarde, oamenii si-ar exprima cel mai probabil preocuparile in privinta calitatii nesatisfacatoare si a produselor nesigure. Fie ca o organizatie fabrica bunuri, fie ca furnizeaza servicii, atunci cand atinge standardele relevante in industria sa , ea garanteaza intarirea caracteristicilor pozitive ca: rezistenta, calitatea, eficienta, siguranta si protejarea mediului.
Beneficii ISO pentru mediul de afaceri
o Standardele ISO ofera beneficii mediului de afaceri deoarece organizatiile isi pot concentra resursele in directia producerii de bunuri si furnizarii de servicii care sunt standardizate international. Cu o serie de standarde implementate, acoperind intregul domeniu respectiv, afacerile sunt mai bine echipate pentru a dezvolta si a oferi produse si servicii pietelor straine care recunosc aceeasi serie de standarde. Standardele ISO imbunatatesc productia prin faptul ca fiecare activitate din cadrul procesului general – ca dezvoltarea, fabricarea si furnizarea – devine mai eficienta. Standardele joaca in rol esential si in dezvoltarea de bunuri de ultima generatie. Cand o afacere inventeaza o noua tehnologie, standardele internationale inlesnesc dezvoltarea terminologiei si compatibilitatii, permitand inovatiei sa intre pe piata.
Beneficii pentru guverne
o Pentru guverne, standardele ofera instrumente de apreciere si evaluare a conformitatii, punand la dispozitie fundamentele legale ale legislatiei referitoare la sanatate si la siguranta. Implementarea standardelor faciliteaza, de asemenea, afacerile mai echitabile intre regiuni prin garantarea faptului ca atat partea importatoare, cat si cea exportatoare a tranzactiilor cunosc seria relevanta de standarde. Pentru guvernele din tarile in curs de dezvoltare, standardele ISO dau informatii despre ce se asteapta din partea produselor si serviciilor destinate pietelor de export. Aceste informatii ofera o baza guvernelor in alocarea resurselor in consecinta, ca si in producerea bunurilor si serviciilor care vor fi acceptate in diferitele regiuni.
Importanta in societate
o Standardele ISO ofera beneficii consumatorilor finali prin protejarea intereselor lor si prin garantarea faptului ca produsele si serviciile pe care le achizitioneaza sunt sigure si de incredere. Standardele ajuta si la reducerea impactului asupra mediului a operatiunilor de afaceri prin publicarea nivelurilor acceptate de emisii de gaz si de radiatii si prin controlarea calitatii apei, aerului si solului. In plus, standardele ISO tind spre incurajarea proceselor de productie sustenabile; ISO sincronizeaza si aliniaza organizatiile catre metode de productie mai curate si mai sigure prin expunerea indrumarilor operationale necesare diferitelor industrii. (sursa: www.ehow.com)