Home > Articole ISO > Industria gazului si ISO 11439, ISO 9809 si ISO 7866

Gazul natural comprimat

Cilindri

Folosirea gazului natural comprimat (CNG) drept combustibil pentru vehicule prezinta o crestere rapida in intreaga lume atat din motive economice, cat si pentru reducerea poluarii aerului. Piata in crestere a vehiculelor CNG reprezinta o noua provocare pentru industria producatoare de cilindrii cu gaz sub inalta presiune – si anume posibilitatea de a produce cilindri pentru vehicule care sa fie mai usori, mai ieftini si mai siguri decat modelele de cilindri industriali.

ISO/TC 58, Gas cylinders – cilindrii cu gaz – a dezvoltat standardul ISO 11439:2000, care se bazeaza pe 20 de ani de experienta, timp in care s-au facut progrese notabile in domeniul calitatii materialelor si a sistemelor de productie, printre care se numara productia computerizata si tehnologia de testare nedistructiva.

Rezultatul este un standard care asigura parametrii de siguranta si performanta ai cilindrilor CNG pe piata automobilelor, fara a prescrie ce model anume sa le dea producatorii. Acest lucru promoveaza cresterea CNG ca si combustibil pentru vehicule, in timp ce incurajeaza inovatia si competitia sanatoasa intre producatori, spre beneficiul utilizatorilor.

Transportul in siguranta al gazului

ISO 9809 si ISO 7866 se ocupa de proiectarea, construirea si testarea cilindrilor din otel si din aluminiu in vederea depozitarii sigure si a transportului de gaz la presiuni inalte. Se estimeaza larg ca numarul cilindrilor de acest fel folositi in lume in acest moment se ridica la peste 130 de milioane. In timp ce ei sunt folositi cu precadere in industrie, mai exista si alte aplicatii semnificative in campuri ca medicina, combaterea incendiilor, operatii de urgenta, sporturi si distribuirea bauturilor, toate aducand cilindrii cu gaz mai aproape de public.

In cele mai multe tari exista reglementari nationale privind cilindrii cu gaz, dar consolidarea lor in industria gazelor comprimate face oportuna aparitia unor standarde internationale. Pe langa avantajul de a avea standarde comune pretutindeni, standardele ISO joaca o influenta hotaratoare in depasirea obstacolelor comerciale prin faptul ca ofera organismelor de reglementare asigurarea ca cilindrii cu gaz manufacturati conform standardelor ISO sunt siguri si fiabili. (sursa: ISO)

› Industria gazului si ISO 11439, ISO 9809 si ISO 7866