Home > Articole ISO > ISO 14001 si Contractele de achizitii publice

ISO 14001, un standard esential pentru castigarea contractelor de achizitii publice

Mii de firme si companii pierd ocazia de a incheia contracte profitabile cu consiliile locale sau cu alte departamente guvernamentale deoarece nu detin dovada unei acreditari ecologice conforme cu ISO 14001:2015.

Standardul de mediu ISO 14001:2015 este folosit de consiliile locale si de alte organizatii oficiale pentru a verifica politicile ofertantilor in privinta mediului – insa, desi multe din ele adopta o politica de a utiliza firmele locale ca furnizori, multora dintre aceste firme le se interzice sa participe la licitatii.

Organizatiile din sectorul public pun la bataie lucrari de milioane de lei, insa cele mai multe solicita in prezent certificarea ISO 14001 inainte macar de a lua in considerare daca doresc sau nu sa colaboreze cu o anumita companie, este parerea unui consultant in managementul calitatii.

ISO 14001 este un standard fundamental, care stipuleaza un cadru de control pentru un sistem de management al mediului conform caruia o organizatie poate fi certificata de catre o terta parte.

Rezultatul este ca un mare numar de contracte sunt castigate de organizatii mari care stiu foarte bine de ce este nevoie pentru a demonstra ca sunt responsabile din punct de vedere ecologic.

IMM-urile, in special, au impresia ca certificarea ISO 14001 presupune o multime de probleme si implica mult timp si cheltuieli mari – insa ceea ce ea implica cu adevarat este mai degraba o gandire logica si rationala.

Fie ca le place sau nu, exista o opinie larg acceptata in sectorul public national si local – ca si de tot mai multe companii private care participa la licitatii – ca toata lumea trebuie sa aiba grija de mediul inconjurator si sa demonstreze impactul pe care propriile activitati il au asupra acestuia.

› ISO 14001 si Contractele de achizitii publice