Standardul pentru siguranta alimentara ISO 22000 2005
Trecere in revista a Cap.7:
Cerintele realizarii de produse alimentare sigure
7.1 Dirijati realizarea de produse sigure
• Planificati procesele necesare realizarii de produse sigure.
• Dezvoltati procesele necesare realizarii de produse sigure.
• Implementati procesele necesare realizarii de produse sigure.
• Lucrati cu procesele necesare realizarii de produse sigure.
7.2 Puneti la punct programe preliminare (PP)
- 7.2.1 Implementati programe preliminare (PP).
- Elaborati PP pentru organizatia dvs.
- Implementati PP in organizatia dvs.
- Sustineti PP in organizatia dvs.
- 7.2.2 Asigurati-va ca programele preliminare sunt cele potrivite.
- Asigurati-va ca PP indeplinesc nevoile unice organizatiei dvs. din domeniul sigurantei alimentelor.
- Asigurati-va ca PP reflecta si respecta natura organizatiei dvs. si modul sau de functionare.
- Asigurati-va ca PP indeplinesc cerintele legale.
- Asigurati-va ca echipa care se ocupa de siguranta alimentelor aproba oficial aceste PP inainte ca ele sa fie implementate.
- 7.2.3 Asigurati-va ca programele preliminare sunt eficace.
- Luati in considerare informatiile potrivite din surse externe si folositi-le pentru a va elabora programele preliminare.
- Ganditi-va la circumstantele si la structura organizatiei dvs. atunci cand va elaborati PP.
- Aveti in vedere furnizorii de produse sau de servicii ai organizatiei dvs. atunci cand va elaborati PP.
- Reflectati la modul prin care veti garanta ca programele preliminare din organizatia dvs. sunt implementate si sunt eficace.
7.3 Pregatiti-va sa faceti o analiza a riscurilor
- 7.3.1 Strangeti informatii preliminare.
- Strangeti informatiile de care veti avea nevoie pentru a efectua analiza riscurilor.
- Documentati-va orice informatie relevanta inainte de a efectua analiza riscurilor.
- 7.3.2 Numiti in functie o echipa care sa se ocupe de siguranta alimentara.
- Numiti in functie o echipa multidisciplinara care sa se ocupe de siguranta alimentara pentru a concepe si implementa sistemul dvs. de management al sigurantei alimentare.
- Pastrati evidente care sa arate ca aceasta echipa poseda cunostintele si experienta necesare.
- 7.3.3 Descrieti caracteristicile produselor.
- 7.3.3.1 Descrieti ingredientele si materialele.
- 7.3.3.2 Descrieti caracteristicile produselor finite.
- 7.3.4 Documentati modul in care planuiti sa fie folosite produsele finite.
- Descrieti modul in care planuiti sa fie folosite produsele finite si documentati aceste descrieri.
- Descriti cum va asteptati sa fie manipulate produsele dvs. in circumstante rezonabile.
- Identificati grupuri de utilizatori pentru fiecare produs finit.
- Asigurati-va ca documentele privind folosirea sunt actualizate.
- Folositi aceste documente pentru a va pregati pentru analiza riscurilor.
- 7.3.5 Pregatiti organigrame si descrieti masurile de control.
- 7.3.5.1 Pregatiti organigrame pentru produsele dvs..
- 7.3.5.2 Descrieti masurile de control si procedurile existente.
7.4 Faceti o analiza a riscurilor in organizatia dvs
- 7.4.1 Evaluati-va riscurile legate de siguranta alimentelor, ca si masurile de control.
- Asigurati-va ca echipa care se ocupa de siguranta alimentara in organizatia dvs. efectueaza o analiza a riscurilor.
- Asigurati-va ca echipa care se ocupa de siguranta alimentara alege masurile care ar trebui folosite pentru a controla riscurile.
- 7.4.2 Identificati riscurile si definiti nivelurile acceptabile.
- 7.4.2.1 Identificati riscurile legate de siguranta alimentelor.
- 7.4.2.2 Aveti in vedere mediul in care se prolifereaza riscurile.
- 7.4.2.3 Specificati niveluri acceptabile de risc.
- 7.4.3 Evaluati riscurile legate de siguranta alimentelor din organizatia dvs.
- Efectuati o evaluare a fiecarui risc legat de siguranta alimentara din organizatia dvs.
- Descrieti-va metodologia de evaluare a riscurilor.
- Inregistrati rezultatele evaluarii riscurilor legate de siguranta alimentelor.
- 7.4.4 Alegeti masuri pentru a va controla riscurile.
- Folositi evaluarea riscurilor pentru a gasi masuri de control capabile sa controleze cu adevarat riscurile legate de siguranta alimentelor din organizatia dvs.
- Analizati masurile de control existente.
- Studiati fiecare masura si decideti daca ar trebui sa folositi programe preliminare operationale sau planul HACCP pentru a o gestiona ( clasificati fiecare masura de control).
- Implementati-va masurile de control referitoare la siguranta alimentelor.
- Documentati metodologia si parametrii folositi pentru a va clasifica masurile de control referitoare la siguranta alimentelor.
- Inregistrati rezultatele acestor decizii de clasificare.
7.5 Puneti la punct programe preliminare operationale (PPO)
• Indicati care riscuri vor fi controlate de fiecare program preliminar operational.
• Identificati masurile de control care vor fi folosite de fiecare program preliminar operational.
• Definiti procedurile care vor fi folosite pentru a va monitoriza programele preliminare operationale.
• Clarificati-va corectiile si actiunile corective indicate programelor preliminare operationale.
7.6 Puneti-va la punct planul HACCP
- 7.6.1 Documentati-va planul HACCP pe care doriti sa-l implementati in organizatia dvs.
- Elaborati un plan HACCP plan pentru a controla riscurile legate de siguranta alimentelor din organizatia dvs.
- 7.6.2 Identificati-va punctele critice de control (PCC).
- Identificati PPC pentru fiecare din masurile de control care vor fi folosite de planul HACCP pentru a gestiona si a controla riscurile legate de siguranta alimentelor.
- 7.6.3 Specificati limitele critice pentru fiecare puncr critic de control (PCC).
- Specificati limite critice pentru fiecare PCC pentru a garanta ca nu depasiti nivelurile acceptabile de risc din domeniul sigurantei alimentare la produsele finite.
- Explicati de ce ati ales anumite limite critice si documentati-va rationamentul.
- Folositi limitele critice pentru a garanta ca nu depasiti nivelurile acceptabile de risc din domeniul sigurantei alimentare.
- 7.6.4 Monitorizati punctele critice de control din organizatia dvs.
- Elaborati cate un sistem de monitorizare pentru fiecare PCC.
- Elaborati proceduri si instructiuni care sa va ajute sa va monitorizati PCC si limitele critice.
- Elaborati un sistem de pastrare de evidente pentru a va urmari activitatile de monitorizare ale PCC.
- 7.6.5 Raspundeti la incalcarile limitelor critice.
- Folositi-va planul HACCP pentru a descrie masurile pe care planuiti sa le luati atunci cand depasiti sau incalcati limitele critice.
- Elaborati si mentineti proceduri pentru manipularea produselor potential nesigure.
7.7 Actualizati-va documentele si programele
• Actualizati-va documentele folosite anterior pentru analiza riscurilor.
• Actualizati programele preliminare (PP) ale organizatiei dvs.
• Actualizati planul HACCP al organizatiei dvs. (daca este necesar).
7.8 Planificati si efectuati activitati de verificare
• Planificati activitati de verificare a SMSA in organizatia dvs.
• Verificati daca SMSA a fost implementat.
• Tineti o evidenta a activitatilor dvs. de verificare.
• Raportati rezultatele verificarii echipei care se ocupa de siguranta alimentara.
7.9 Stabiliti un sistem prin care sa puteti urmari produsele
• Asigurati-va ca sistemul dvs. poate urmari loturile de produse.
• Asigurati-va ca sistemul dvs. poate urmari materialele furnizate.
• Asigurati-va ca sistemul dvs. poate urmari distributia produselor.
7.10 Controlati-va produsele neconforme
• 7.10.1 Identificati si corectati produsele neconforme.
- Identificati si controlati folosirea si lansarea pe piata a tuturor produselor neconforme.
- Elaborati o procedura pentru a va gestiona si a va controla produsele neconforme finite.
- Gestionati si controlati corectiile aplicate produselor dvs.
- 7.10.2 Evaluati datele si luati masuri corective.
- Evaluati datele derivate din monitorizarea riscurilor legate de siguranta alimentara si a masurilor de control.
- Elaborati si mentineti proceduri in privinta masurilor corective.
- Folositi-va procedurile pentru a lua masuri corective.
- Tineti evidenta masurilor corective pe care le-ati luat.
- 7.10.3 Gestionati produsele potential nesigure.
- 7.10.3.1 Controlati produsele potential nesigure.
- 7.10.3.2 Evaluati produsele potential nesigure.
- 7.10.3.3 Reprelucrati sau debarasati-va de produsele nesigure.
- 7.10.4 Retrageti de pe piata si asigurati produsele nesigure.
- Angajati personal si dati-i autoritatea de a se ocupa de retragerea de pe piata a loturilor de produse finite nesigure.
- Elaborati si mentineti o procedura prin care sa controlati retragerea loturilor de produse finite nesigure.
- Folositi aceasta procedura pentru a retrage loturile de produse finite nesigure.
- Asigurati si supravegheati retragerea loturilor de produse finite nesigure.
- Tineti o evidenta a activitatilor de retragere de pe piata a produselor nesigure.
- Raportati retragerea de pe piata a produselor nesigure managerilor de varf.
- Folositi tehnici potrivite pentru a verifica eficacitatea programului de retragere a produselor dvs. nesigure.
- Inregistrati eficacitatea programului dvs. de retragere de pe piata a produselor nesigure.