Home > Articole ISO > ISO 22301 si 5 sfaturi ale BSI oferite organizatiilor

Odata cu lansarea standardului ISO 22301, companiile sunt indemnate sa puna in aplicare un plan de continuitate a afacerii

BSI le ofera organizatiilor cinci sfaturi care vor ajuta la cresterea rezilientei in perioadele de intrerupere a activitatii

Reston, Virginia. 16 mai 2012. Avand in vedere redresarea economica mondiala care stagneaza si companiile care au de infruntat destule provocari suscitate de buget, Institutul Britanic de Standardizare (BSI) le-a dezvaluit astazi organizatiilor unele sfaturi esentiale pentru ca acestea sa se poata asigura ca sunt pregatite pentru orice fel de intreruperi, inclusiv pentru amenintari sociale, politice si economice.

Sfaturile, care coincid cu lansarea unui nou standard pentru managementul continuitatii afacerii (MCA), ISO 22301 – o evolutie de la standardul britanic recunoscut international BS 25999 – scot in evidenta o abordare prin care sunt implementate masuri de precautie impotriva unor probleme cum ar fi grevele, intreruperea lantului de aprovizionare in masa, tulburarile politice si pierderea clientilor.

Pregatirea continuitatii afacerii si strategia de supravietuire se afla in fruntea listei de sfaturi pentru a invinge amenintarile, oferite de panoul de experti renumiti pe plan international de la BSI. Gestionarea balantei contabile si efectuarea unor evaluari complete ale riscurilor sunt si ele metode recomandate pentru a garanta ca organizatia nu isi examineaza numai procesele interne, ci si managementul celor mai importanti furnizori ai sai.

BSI a facut un apel la companii sa urmeze cele mai bune practici internationale si sa adopte o abordare sistematica in testarea si in executarea planurilor de MCA, cu acceptul si implicarea conducerii superioare.

“Nu exista suficient de multe organizatii in ziua de azi care sa isi exercite planuri de continuitate a afacerii. Nu conteaza ce marime are afacerea de care va ocupati, daca nu va puneti in aplicare planurile, va puneti afacerea si angajatii in pericol,”

a spus Todd VanderVen, presedintele BSI America.

“Clientii nostri care au adoptat o abordare holistica a MCA au raportat o imbunatatire de 82% in viteza cu care si-au revenit dupa incidente sau intreruperi ale activitatii.”

Incidentele de mediu care au avut loc in ultimele 12 luni, printre care s-au numarat importante dezastre naturale sau determinate de conditiile meteorologice survenite pe intregul glob, au dus la cresterea sensibilizarii si la o schimbare de atitudine fata de managementul continuitatii afacerii. Luand in considerare ca economia mondiala continua sa fie tumultuoasa, BSI indeamna companiile sa isi noteze problema managementului continuitatii afacerii ca pe o prioritate pe agenda de lucru si sa se pregateasca pentru potentialele nereusite cauzate de instabilitatea politica, de tensiunile sociale si de colapsul economic.

BSI a sponsorizat de curand renumitul raport emis de Chartered Management Institute (CMI), numit “Planning for the worst – Facand planuri pentru ce e mai rau”, care arata avantaje clare obtinute de organizatiile care detin si aplica planuri de continuitate a afacerii pentru a se ocupa de incidente si de crize atunci cand ele apar. Dintre acelea care au fost nevoite sa puna in aplicare astfel de planuri in 2011, 82% au declarat ca MCA le-a ajutat organizatia sa se intoarca la o functionare normala mai repede, in timp ce 81% au fost de acord ca planurile au redus perturbarile in activitate.

Raportul mai identifica si guvernarea corporativa ca fiind cel mai important impuls extern pentru MCA. Pe langa faptul ca va da asigurari despre faptul ca o organizatie este capabila sa isi desfasoare in continuare operatiunile zilnice, implementarea unor astfel de standarde va ajuta companiile si sa abordeze unele aspecte mai strategice ale MCA, cum ar fi potentialele amenintari asupra lantului lor de aprovizionare.

Rick Cudworth, presedintele comitetului tehnic BSI pentru continuitatea afacerii, a spus:

“Acest nou standard pentru continuitatea afacerii, ISO 22301, este un semnificativ pas inainte. El va simplifica sarcina de planificare pentru evenimente neasteptate si le va da posibilitatea organizatiilor sa reactioneze in timp util atunci cand se vor ivi dificultati. Pentru ca standardul este acceptat la nivel international, el va permite o abordare in colaborare pe intregul glob. Succesul si sustenabilitatea unei afaceri depind foarte mult de planurile de prevenire care sunt incorporate intr-o organizatie. Acestea nu numai ca definesc capacitatea organizatiei de a-si servi clientii in caz de intreruperi, ci si demonstreaza raspunderea de a avea grija de angajati indiferent de ce se intampla.”

Dave Austin, director la Operational Resilience (Oprel) Ltd, a comentat:

“Noul standard ISO 22301 dovedeste un consens international asupra celor mai bune practici in disciplinele cheie ale managementului continuitatii afacerii si, pentru prima data, organizatiile de pe intreg cuprinsul globului vor fi capabile sa isi demonstreze capacitatea partilor interesate si conducerii superioare prin intermediul unei certificari acreditate. El se bazeaza pe standardul britanic pentru managementul continuitatii afacerii si va avea un succes chiar si mai mare decat acesta.”

Pentru ca in lume isi desfasoara activitatea un numar imens de organizatii de toate formele si marimile, BSI este de parere ca numai cumpararea noului standard ISO nu va fi de ajuns. Luand in considerare ca raportul CMI specifica faptul ca numai 22% dintre organizatii fac intr-adevar o simulare prin care isi testeaza planul de MCA in caz de urgenta, este evident ca organizatiile mai au de parcurs un drum foarte lung pana sa adopte MCA pe deplin si pana sa culeaga roadele excelentei in planificare.

Cele cinci sfaturi oferite de BSI pentru a incorpora managementul continuitatii afacerii in cultura unei organizatii

1) Asigurati-va ca membrii conducerii superioare sunt implicati in continuitatea afacerii. Ei sunt cei care detin cea mai cuprinzatoare privire de ansamblu asupra organizatiei, iar sprijinul lor va garanta ca toti angajatii vor lua in serios continuitatea afacerii.

2) Nu sariti peste exercitii si teste doar pentru ca incidentele adevarate nu au loc; acesta este cel mai bun mod de a descoperi deficiente in planurile dvs., cu avantajul ca acestea vor ramane la un nivel intern, iar clientii nu vor citi despre ele in presa sau pe retelele sociale.

3) Realizati o evaluare amanuntita a riscurilor si o analiza a impactului afacerii si includeti toate functiile – trebuie sa aveti o perspectiva orientata atat spre exterior, cat si spre interior, mergand mai ales in jos pe lantul dvs. de aprovizionare.

4) Implementati-va o abordare sistematica fata de continuitatea afacerii, asigurand intrebuintarea MCA.

5) Urmati cele mai bune practici internationale – de ce sa reinventati roata cand sute de experti au ajutat la dezvoltarea celor mai bune practici de MCA, care functioneaza si care sunt recunoscute international?

Pentru mai multe informatii despre standardul ISO 22301 pentru sistemele de management al continuitatii afacerii, vizitati www.bsigroup.com/iso22301.

› ISO 22301 si 5 sfaturi ale BSI oferite organizatiilor