Home > Articole ISO > ISO 50001 – Castig dublu pentru Bridgestone

Pana la sfarsitul lui 2012, sistemele de management al energiei pentru mai mult de 1000 de organizatii din 50 de tari au primit certificarea ISO 50001, la doar 18 luni de la publicarea standardului. Multe din ele sunt corporatii globale care cauta imbunatatirea continua in ceea ce priveste performanta energetica, incluzand cresterea eficientei utilizarii energiei si reducerea utilizarii si consumului acesteia.

Una din ultimile companii care au obtinut certificarea ISO 50001 este Bridgestone Americas Tire Operations (BATO), cu punctul de lucru operational din Wilson County, N.C., USA. BATO face parte din corporatia Bridgestone, care a devenit cel mai mare producator de cauciucuri la nivel mondial dupa achizitia din 1988 a companiei Firestone Tire & Rubber.

Bridgestone are ca obiectiv obtinerea certificarii ISO 14001 cu privire la sistemul de management al mediului pentru toate facilitatile de productie pe care le detine, la momentul de fata 52 de puncte operationale de pe cuprinsul Statelor Unite detinand deja acesta certificare.

Dublu castig pentru companie

“Compania noastra este de mult timp orientata catre reducerea consumului de resurse naturale si catre introducerea de modalitati sustenabile de fabricare, asa ca, desi obtinerea acestei certificari cu toate procedurile implicite reprezinta o inalta onoare, sunt fericita sa spun ca reprezinta de asemenea si o pactica obisnuita pentru unitatea noastra de productie” a declarat Gary Williamson, manager unitate de fabricatie BATO.

“Economisirea energiei nu este buna doar pentru mediul inconjurator, este pozitiva si pentru activitatea noastra de baza, deci cu adevarat reprezinta un dublu castig.”

Unitatea de productie din Wilson a companiei Bridgestone citeaza cateva proiecte cu privire la economisirea energiei, care au contribuit la obtinerea certificarii ISO 5000, incluzand trecerea la gazul natural drept principala sursa de energie, suspendarea activitatii achipamentelor cat timp nu sunt operationale, repararea rapida a scurgerilor de abur industrial si aer sub presiune, izolarea tevilor si realizarea catorva proiecte de optimizare a iluminatului.

In cadrul revistei ISO Focus+, dna Letha Barnes, inginer in cadrul Bridgestone si manager de proiect pentru ISO 50001 si pentru implementarea de tehnologii pentru cresterea performantei energetice, a fost rugata sa comenteze cu privire la procesele si beneficiile aduse companiei de standard.

Care a fost implicarea d-voastra in procesul de implementare ISO 50001 si certificare?

Cu ajutorul colegilor mei am fost responsabila pentru dezvoltarea proiectului energetic, identificand sursele de energie, modificand si creind noi proceduri si metode, colectand informatii despre energie, transmitand informatiile catre unitatea de productie, realizand termene legate de certificare si implementand alte cerinte ale standadului.

In urma obtinerii certificarii ISO 50001, cum credeti ca implementarea standardului va schimba sau influenta abordarea companiei Bridgestone cu privire la mangementul energetic?

Credem ca implementarea ISO 50001 va aduce o noua perspectiva cu privire la conservarea si managementul energetic. De la identificarea de noi oportunitati pentru reducerea consumului de energie la proiectarea si achizitia de mai multe produse si servicii eficiente din punct de vedere energetic, fiecare echipa a companiei poate contribui la managementul energetic.

Standardul ne impune sa identificam operatii care au un impact semnificativ cu privire la energie. Comunicarea si instruirea cu privire la modalitatile in care activitatea noastra influenteaza consumul vor sublinia influenta pe care o avem asupra managementului energetic, pastrand curent in minte aceste aspecte.

Care este gradul de acoperire al certificarii ?

Certificarea acopera intreaga unitate de productie din Wilson. Am transmis, de asemenea, partenerilor nostri ca achizitiile vor fi evaluate in functie de performanta energetica.

Chiar daca este activa o politica cu privire la implementarea de sisteme de management al energiei in cadrul companiei, nu exista o directiva obligatorie cu privire la necesitatea introducerii ISO 50001.

Cum vi s-a parut gradul de deschidere al companiei cu privire la implementarea standardului ? L-ati putut integra cu alte sisteme de management bazate pe standarde ISO, cum ar fi ISO 9001 sau ISO 14001?

Odata ce am inteles cerintele standardului, implementarea acestuia s-a facut intr-un mod transparent si deschis. Am simtit ca suntem capabili sa acoperim cerintele standardului.

Certificarea anterioara fata de standardul ISO 14001 ne-a ajutat cu siguranta in cadul implementarii. Am fost capabili sa modificam documentatia si practicile existente pentru a fi in concordanta cu ISO 50001.

Este nevoie sa adaptati vreo cerinta a standardului sau o interpretare a acestuia pentru a fi conforme cu practicile si politicile operationale ale Bridgestone ?

Punctul operational BATO-Wilson este in functiune de peste 38 de ani si inca avem in exploatare cateva din contoarele originale ale fabricii. A trebuit sa evaluam capacitatile de contorizare pentru a asigura faptul ca putem sa monitorizam si sa masuram sursele de energie, in conformitate cu prevederile standardului. In zonele unde contorizarea a fost defectuoasa, am reusit sa cuantificam consumul energetic prin datele analizate.

Ce masuri si initiative de economisire a energiei va asteptati sa introduceti ca rezultat al certificarii?

Am devenit proactivi luand in calcul consumul energetic in cadrul activitatilor de achizitie si de proiectare. De asemenea punem accent pe verificarea zilnica a echipamentelor. Avem de gand sa continuam auditurile energetice concomitent cu implementarea de proiecte legate de reducerea consumului energetic.

Odata cu implementarea ISO 50001, echipele de lucru au devenit mai constiente cu privire la impactul activitatii lor asupra consumului de curent, dar si mai implicate, aducand in discutie idei legate de reducerea consumului energetic.

Spre exemplu, suntem in plin proces de modificare a soclurilor instalatiilor de iluminat, trecand la standardul T5 (atat pentru lampi cat si pentru balast) si beneficiind in consecinta de o reducere a consumului de curent, de la 465 W la 217 W.

Este vorba de o economisire de 248 W pe an, pentru fircare sursa de lumina. O alta parte a modernizarii include trecerea de la lampile T12 la cele T8. Pana la sfarsitul anului 2012 am modernizat 1600 de surse de iluminat. Estimam ca vom economisi 180kW, iar intr-un an economia de energie va ajunge la 1532768 kW.

De asemenea avem in plan sa modernizam si alte locatii de-a lungul anului 2013, obiectivul pentru anul in curs fiind de a face cel putin la fel de multe economii ca in anul precedent. (dupa un comunicat de presa al Organizatiei Internationale pentru Standardizare)

› ISO 50001 – Castig dublu pentru Bridgestone