Home > Articole ISO > ISO 50001 si Evitarea viitoarei crize a energiei

Pregatirea energetica – Africa de Sud foloseste ISO 50001 pentru a evita o viitoare criza a energiei

29 august 2012. Economia sud-africana se bazeaza in mare parte pe extractia si pe prelucrarea mineralelor, o activitate care consuma foarte multa energie. Contextul energetic variat la nivel national si provocarile energetice au impus un raspuns complex din partea sectoarelor public si privat. Biroul Sud-African de Standarde (SABS), membrul national ISO, joaca un rol central in dezvoltarea unor standarde relevante, care permit promovarea eficientei energetice.

In ziua de azi, aproximativ 93 % din electicitatra Africii de Sud este produsa in centrale pe baza de carbune, Restul electicitatii este nucleara (5 %) si hidroelectrica sau provenind din pomparea si stocarea gazului (2 %). Totusi, aceste cifre se vor schimba odata cu implementarea Planului Integrat al Resurselor de Electricitate 2010-2030.

Mari consumatori de energie

Sectoarele industrial si minier consuma cea mai multa energie, fiind raspunzatoare pentru mai mult de doua treimi din consumul de electricitate din tara. Prin inlocuirea vechilor tehnologii cu unele noi, mai eficiente, si prin implementarea celor mai bune practici de management al energiei, ele au potentialul de a economisi cel mai mult.

In timp ce pretul energiei electrice din Africa de Sud, care este in mod traditional unul scazut, contribuie la consolidarea unei pozitii competitive, el reprezinta, de asemenea, si un stimulent redus pentru economisirea energiei. Sadhvir Bissoon, responsabil cu standardizarea in cadrul SABS, considera ca este esential ca sud-africanii sa le demonstreze consumatorilor cat este de rentabil sa devina eficienti din punct de vedere energetic.

O viziune a eficientei

Viziunea strategica a eficientei energetice in Africa de Sud consta in a contribui la obtinerea unei energii accesibile pentru toti si, in acelasi timp, la diminuarea efectelor negative ale consumului energetic asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului. Acest deziderat poate fi indeplinit prin incurajarea utilizarii energiilor regenerabile si a practicilor eficiente.

Imbunatatirile vor fi realizate cu ajutorul unor initiativa economice si legislative, al unor etichete de eficienta energetica, al standardelor privind performanta, al activitatilor si auditurilor de management al energiei si al altor modalitati.

O atentie deosebita trebuie sa se acorde cresterii sensibilizarii publicului in privinta costurilor si a beneficiilor eficientei energetice. Economiile importante nu pot fi obtinute decat daca oamenii isi schimba comportamentul si, pentru ca acest lucru sa se intample, ei trebuie sa fie mai intai informati despre diferitele optiuni pe care le au.

ISO 50001, un proiect industrial

In vremuri de criza, oamenii se intorc la standarde pentru a-si stabili noi referinte. In prezent, standardele internationale pentru eficienta si managementul energiei se bucura de o atractie redescoperita in constiinta Africii de Sud.

SABS a jucat un rol esential prin publicarea si distribuirea mai multor standarde nationale sud-africane (SANS) despre eficienta si managementul energiei, ca si despre subiecte inrudite, cum ar fi turbinele eoliene, vehiculele cu combustibil alternativ, vehiculele electrice, aparatele de uz casnic si carburantii biodiesel. Multe dintre acestea au fost adoptate plecand de la standardele internationale ISO si IEC, cu care au si fost armonizate. Unul dintre cele mai relevante standarde in momentul de fata este ISO 50001:2011 pentru sistemele de management al energiei.

ISO 50001 este elementul central al standardelor privind eficienta si managementul energiei. Conformitatea si certificarea ISO 50001 vor forma astfel o componenta cheie a planurilor nationale, cum este si Strategia Nationala de Eficienta Energetica elaborata de Ministerul Energiei in vederea asigurarii viitorului energetic al Africii de Sud.

Africa de Sud a lansat o serie de initiative pilot pentru a economisi energia, consolidand, in acelasi timp, principiile ISO 50001 in sectorul industrial. Un exemplu este si Proiectul de Imbunatatire a Eficientei Energetice Industriale, lansat in 2010. Acesta a fost conceput pentru a introduce practicile sistemelor de management al energiei si o abordare orientata catre optimizarea sistemului energetic in pompare, aerul comprimat, ventialatoarele, motoarele electrice si sistemele cu aburi din sectoarele agroalimentar, al produselor chimice si al combustibililor lichizi, dar si in industria mecanica, in sectorul auto si in cel minier.

Proiectul a fost implementat in colaborare de Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industriala (ONUDI) si de Centrul National Sud-African pentru o Productie mai Curata. Printre partile interesate s-au numarat Ministerul Comertului si Industriei, Ministerul Energiei si Business Unity South Africa. SABS a jucat un rol central. Contributia internationala a venit din partea unor parteneri ca Secretariatul de Stat al Elvetiei pentru Economie (SECO) si Ministerul britanic pentru Dezvoltare Internationala.

Obiectivul acestui proiect a fost sa ii puna industriei la dispozitie cunostintele necesare pentru dezvoltarea si implementarea sistemelor de management al energiei. In acest scop au avut loc ateliere de formare organizate in mai multe locatii din tara, prezentate de specialistii ONUDI, cu seminarii lunare ulterioare organizate pe web.

Dintre diversii reprezentanti ai industriei prezenti la ateliere, cinci companii si-au propus participarea voluntara ca fabrici gazda in acest program, si anume:

• Un fabricant de otel  – ArcelorMittal Saldanha Works;
• Un gigant auto – Toyota South Africa Motors (Pty) Ltd;
• Un furnizor din domeniul constructiilor – Saint-Gobain;
• Un fabricant de textile – Gelvenor Textiles;
• Un fabricant de ciment – Pretoria Portland Cement (PPC), De Hoek.

Principala realizare a constat in implementarea unui sistem de management al energiei conform standardului ISO 50001 in fiecare fabrica. Progresele realizate au fost monitorizate, evaluate si sprijinite in timpul intregului ciclului de proiect. Desi unele dintre fabricile implicate in proiect isi implementasera deja diferite sisteme de gestionare a energiei, proiectul a permis asigurarea faptului ca acestea erau conforme principiilor standardului ISO 50001.

Impreuna, participantii au obtinut o economie de energie totala de peste 87 milioane kilowatti ora (kWh) pe an. Aceste economii de energie sunt rezultatul direct al initiativelor care nu au costat nimic sau au costat putin si subliniaza eficacitatea abordarii PDCA (planifica – executa – verifica – actioneaza) urmate de ISO 50001. Cu toate acestea, ca si in cazul multor altor standarde, conformitatea cu ISO 50001 este voluntara. Deci angajamentul si adeziunea conducerii sunt conditii prealabile esentiale pentru obtinerea economiilor energetice dorite.

Acest studiu demonstreaza impactul puternic al efortului comun al industiei de a-si reduce consumul de energie, ca si beneficiile suplimentare cum sunt costurile operationale, si imbunatatirea performantei in relatie cu mediul.

Daca sunt luate in considerare economiile substantiale, sectorul industrial si cel comercial vor continua sa fie principalele tinte ale implementarii ISO 50001. SABS va identifica si alte companii candidate care doresc sa isi implementeze de buna voie acest standard.

Carburantul uitat

SABS se straduie sa conduca prin forta exemplului. In 2011, organizatia si-a inaugurat un nou complex de laboratoare de incercari in Pretoria. Desi nu exista niciun standard acceptat universal pentru eficienta energetica a laboratoarelor, specialistii de la SABS au colaborat cu proiectantii si cu arhitectii cladirilor pentru a studia cele mai bune practici internationale in laboratoarele similare din intreaga lume. Rezultatul a fost o unitate de ultima generatie, care a castigat certificarea “Green Star” fara a compromite confortul sau caracterul functional oferit tehnicienilor de laborator.

Initiativele pilot, asa cum a fost Proiectul de Imbunatatire a Eficientei Energetice Industriale, au pus temelia unui efort comun la nivel national, influentat de conformitatea cu standardele, de a depasi o potentiala criza a energiei in viitor. La randul sau, SABS formeaza in prezent auditori care sa poata acorda certificarea ISO 50001 si care sa le poata oferi clientilor servicii de formare, asteptand cu nerabdare sa fie acreditata in acest sens pana la sfarsitul anului 2012.

Eficienta energetica este denumita carburantul uitat deoarece este adeseori trecuta cu vederea atunci cand sunt cautate solutii pentru deficitul de energie. Acest aspect are o relevanta deosebita in Africa de Sud, unde nevoia de a conserva energia nu a figurat niciodata in prim-planul constiintei publice.

Insa, cand vremurile sunt dificile, cautam mereu un raspuns din partea standardelor – in special din partea unor standarde ca ISO 50001. Conformitatea cu aceste standarde este considerata esentiala in asigurarea viitorului energiei in Africa de Sud, fara a renunta la responsabilitatea fata de mediu, care este de a limita emisiile de gaze cu efect de sera.

Sensibilizarea la nivel regional

Pentru a promova in intreaga regiune avantajele care decurg din implementarea standardului ISO 50001, SABS, care beneficiaza de o contributie financiara din partea Secretariatului de Stat al Elvetiei pentru Economie (SECO), a organizat un seminar regional in iunie 2012, cu urmatoarele obiective :

• Cresterea sensibilizarii si a intelegerii autoritatilor si liderilor din sectorul industrial din Africa de Est si de Sud a standardelor de management al energiei si a eficientei energetice si a standardului ISO 50001;
• Informarea delegatilor despre statutul si procesul de dezvoltare al ISO 50001;
• Furnizarea unei platforme dedicate expertilor din industrie, specialistilor guvernamentali si celor din mediul universitar din regiune, unde acestia sa isi poata impartasi experientele referitoare la implementarea managementului energiei.

La seminar au participat experti din Eritrea, Etiopia, Kenya, Sudan si Uganda, alaturi de experti din tarile Comunitatii de Dezvoltare Sud-Africane (SADC).

Participantii au discutat despre politicile si standardele existente in tarile lor. Ei au efectuat o analiza a lipsurilor pentru a scoate in evidenta nevoile care exista in privinta politicilor, a reglementarilor si a infrastucturii pietelor. Ei au identificat, de asemenea, sectoarele prioritare pentru implementarea standardului ISO 50001. (dupa un comunicat al ISO.org)

› ISO 50001 si Evitarea viitoarei crize a energiei