Tunisia: Standardul ISO 50001, un factor important in reducerea costului consumului energetic
24 septembrie 2012. Standardul international ISO 50001 – sau standardul de management al energiei – este indispensabil functionarii organizatiilor, deoarece consumul de energie are un cost economic, ecologic si social major, potrivit declaratiilor participantilor la un seminar organizat in jurul standardului ISO 50001:2011, seminar care a avut loc luni in capitala Tunisiei.
Pe langa examinarea impactului noului standard, scopul seminarului a fost de a permite familiarizarea cu diferitele cerinte ale acestui standard al sistemelor de management al energiei (ISO 50001), de a sensibiliza autoritatile si mediul de afaceri local si regional la problemele managementului energiei, la standardele care trebuie utilizate pentru eficacitatea energetica si la bunele practici existente.
Nébil Ben Béchir, directorul general al Institutului National al Standardizarii si al Proprietatii Industriale (INNORPI), a declarat:
“Odata inteles si pus in aplicare, standardul ISO 50001 va servi drept punct de referinta pentru implementarea metodelor de evaluare in vederea certificarii sistemelor de management al energiei.”
Potrivit unui expert care a luat parte la acest seminar, care are loc pana pe 26 septembrie 2012 la initiativa Agentiei Nationale de Gestionare a Energiei (ANME) si a INNORPI, Tunisia se ambitioneaza sa isi implice intreprinderile industriale in standardizarea propriului consum, tinand cont de faptul ca industria consuma, numai ea, aproape 39 % din energia disponibila pe teritoriul national.
In Tunisia, cumulul economiilor de energie este estimat la 3500 mii de tone de echivalent petrol, conform datelor statistice pentru perioada 2005-2011.
Din acest volum consumat de energie, sectorul industrial detine partea leului, cu aproape 40 %. Potrivit directoarei generale ANME, Noura Laaroussi, rezultatele economiei de energie din sectorul industrial reprezinta adevarate dovezi.
“Rata de rentabilitate economica pentru intreprinderi este de circa 35%, depasind cu mult performantele financiare ale unui mare numar de proiecte industriale,” a explicat ea.
Conform declaratiilor expertilor participanti la aceasta manifestare, “este nevoie de mult timp pentru a dezvolta si a implementa tehnologiile care permit exploatarea noilor surse de energie si a energiilor regenerabile.”
Standardul ISO 50001 se dovedeste prin urmare un instrument pertinent, care va ajuta organizatiile private sau publice, indiferent de activitatile pe care le desfasoara, sa isi puna in aplicare strategiile de management care le permit cresterea eficacitatii energetice, reducerea costurilor de consum si imbunatatirea performantei energetice, dupa cum au mai afirmat participantii la seminarul ISO 50001.