Home > Articole ISO > ISO 9001 ajuta la atragerea de noi afaceri

Un fapt dovedit de un nou studiu: ISO 9001 pentru managementul calitatii ajuta la atragerea de noi afaceri

Potrivit unui sondaj independent privind satisfactia clientilor, sondaj efectuat in 2011 de Biroul Britanic de Evaluare (British Assessment Bureau – BAB), 44% din cei care au raspuns la intrebari au declarat ca au castigat noi afaceri ca rezultat al certificarii cu standardul de management al calitatii ISO 9001.

Sondajul, efectuat de o organizatie specializata in studii de piata, Lake Market Research (LMR), a aratat ca, pentru multe organizatii, perspectiva de a castiga mai multe contracte de afaceri a reprezentat motivatia primara pentru implementarea standardului ISO 9001. Cand au fost intrebati, 57% au spus ca o cerinta a clientilor i-a motivat sa obtina certificatul ISO, in timp ce 31% au raspuns ca atragerea de noi oportunitati de afaceri a fost stimulentul de care au avut nevoie.

De mai bine de 20 de ani, ISO 9001 este recunoscut ca mijlocul ideal de a dovedi ca o organizatie are implementat un sistem de management al calitatii. Incepandu-si viata sub denumirea de QS 9000 in anii ’70, acesta a crescut de la un standard britanic la un standard ISO recunoscut pe plan international in 1987. De atunci, organizatiile din sectorul public sau din cel privat au conditionat oferirea de contracte prin certificarea ISO 9001 pentru a se asigura ca potentialii furnizori le vor indeplini asteptarile.

ISO 9001 a fost creat cu scopul de a ajuta la imbunatatirea proceselor de management intern, ceea ce duce la o eficienta sporita. Cu toate acestea, ‘imbunatatirea proceselor interne’ reprezinta numai al treilea motiv popular de a obtine certificarea ISO 9001, 24% dintre participantii la sondaj confirmand acest lucru. Totusi, rezultatele sondajului nu au constituit o surpriza pentru directorul de marketing BAB, Robert Fenn. El a comentat:

“Potentialii clienti au mentionat adesea ca ei cer standardul calitatii pentru o anume oferta. Cu toate acestea, ceea ce nu cunosteam este procentul clientilor nostri care au castigat contracte ca rezultat direct al obtinerii certificarii. Avand acum ultimele rezultate, suntem incantati sa confirmam da organizatiile certificate primesc intr-adevar recompensa pe care o merita in urma implementarii unui sistem de management al calitatii solid si recunoscut.”

Literalmente, feedback-ul sondajului a intarit cifrele, unii clienti sugerand ca ISO 9001 are o importanta covarsitoare. Debbie Horlock de la Screenfix Windscreens a spus: “Am castigat cateva contracte guvernamentale pe care nici macar n-am fi incercat sa le obtinem fara ISO 9001.”

Si nu numai guvernul insista asupra acestor certificari, dupa cum mentioneaza Christian Stoneham de la Masters Exhibitions & Shows: “Incepem sa castigam noi clienti stabili pe care nu i-am fi putut aborda in trecut, deoarece insistau ca noi sa avem implementat ISO 9001”

BAB este acreditat si dirijat de UKAS (Serviciul de Acreditare din Regatul Unit). Acest lucru garanteaza ca BAB este impartial, obiectiv si competent si ca este in conformitate cu standardul ISO 17021. UKAS este singurul organism national de acreditare recunoscut de guvern, iar afacerile din Regatul Unit si sectorul public sunt incurajate de BIS (Departamentul pentru Afaceri, Inovatie si Aptitudini) sa caute sa fie certificate de UKAS ori de cate ori acest lucru este posibil.

Acest lucru s-a dovedit a fi esential pentru unii dintre clientii BAB care au incercat sa obtina contracte guvernamentale. Rhian Wilcox de la Spectra Group a scos in evidenta acest aspect in comentariile sale, precizand: “Avem de lucru din ce in ce mai mult mai ales de cand am fost acreditati de UKAS.”

ISO, care a publicat peste 18 000 de standard in intreaga lume, a imputernicit efectuarea propriului lor studiu de piata in 2009, in urma caruia s-a aratat ca existau peste 40 000 de certificate ISO 9001 emise in Regatul Unit in acel an. Cu 96% dintre clientii BAB recomandand standardul si altor organizartii, cifrele par sa fi crescut intre timp.

Vizitati http://www.british-assessment.co.uk/survey daca doriti sa consultati toate aspectele acestui sondaj efectuat de BAB. sursa: www.prweb.com

› ISO 9001 ajuta la atragerea de noi afaceri