ISO 9001:2008 – Proiectare si dezvoltare – Datele de intrare necesare procesului de proiectare
Multe companii au probleme legate de intelegerea conceptului de date de intrare, specificate in cadrul standardului ISO 9001. Ca parte a cerintelor standardului, este necesar ca organizatia sa asigure faptul ca “datele de intrare legate de cerintele fata de produs sunt identificate si inregistrarile sunt mentinute corespunzator”.
In vederea clarificarii notiunii de date de intrare este necesar sa intelegem ca activitatea de proiectare si dezvoltare reprezinta un proces, in consecinta trebuie sa definim mai intai notiunea de proces. Exista o varietate de definitii diferite referitoare la acest subiect, una din cele mai ilustrative este cea oferita de Hammer&Champy.
In opinia acestor autori procesul reprezinta “o colectie de activitati care necesita o sursa sau mai multe de date de intrare si creaza un rezultat care are valoare pentru consumator”.
Acesta definite este simpla, facila si minimizeaza detalierea ulterioara a conceptelor utilizate in cadrul ei. Definitia data se aplica standardului ISO 9001:2008 in integralitatea lui, insa la aplicarea specifica activitatii de proiectare si dezvoltatre putem s-o reformulam in urmatoarea maniera: “Procesul de proiectare si dezvoltare reprezinta modalitatea in care transformam datele de intrare legate de proiectare in rezultate ale proiectarii”.
Standardul ISO 9001:2008 identifica o serie de tipuri de date de intrare legate de proiectare, care vor fi determinate de catre organizatie. Acestea includ:
• cerintele de functionalitate si performanta
• statutul aplicabil si cerintele reglementatoare
• informatii provenite din procesele de proiectare anterioare
• alte cerinte esentiale pentru proiectare si dezvoltare
In unele cazuri, in special unde actvitatile de proiectare si dezvoltare sunt realizate pe baza de comanda, datele de intrare initiale pentru proiectare sunt dezvoltate ca parte a unei comenzi venite din partea unui client extern, care detaliaza cerintele si asteptarile proprii. Acesta comanda este revizuita ca parte a specificatiei 7.2.2 din cadrul standardului ISO 9001:2008 si in urma acceptului organizatiei, informatiile oferite devin sursa principala, fara a fi exclusiva, pentru datele de intrare pentru proiectare, utilizabile de catre companie.
In mod alternativ, activitatile de proiectare si dezvoltare pot fi desfasurate pentru a crea noi produse sau pentru a actualiza produsele existente. In aceste cazuri, aceste activitati nu sunt initiate in urma unei comenzi externe ci ca urmare a unei directive a conducerii sau a unei comenzi interne, in vederea indeplinirii unor cerinte de piata, de marketing sau a unor necesitati strategice identificate de catre organizatie. In mod similar ca in cazul unei comenzi primite din partea unui client extern, aceste informatii interne constituie sursa principala a datelor de intrare pentru procesul de proiectare.
Este important sa observam ca lista de date de intrare necesare procesului de proiectare specificate in cadrul standardului ISO 9001 nu este exhaustiva; exista si un al patrulea tip de date de intrare identificate simplu de catre standard drept “alte cerinte esentiale pentru proiectare si dezvoltare”.
Aceasta reprezinta o cerinta cu orizonturi largi pentru organizatie, care trebuie sa identifice toate celelalte date de intrare interne (organizationale) sau externe (provenite de la consumatori) in vederea asigurarii faptului ca sunt abordate toate nevoile, asteptarile si cerintele.
Potentialele date de intrare ar putea sa includa cerinte specificate de codurile aplicabile, standarde si specificatii, informatii provenite de la furnizori, analize ale mediului competitional, reactii in urma comercializarii unor produse anterioare, date cu privire la performanta proceselor etc. Mentionam ca datele de intrare nu se limiteaza doar la sursele prezentate mai sus, organizatia avand libertatea de a folosi orice fel de alte informatii pe care le considera a fi relevante demersului propus.
Organizatia nu trebuie sa se limiteze doar la identificarea acestor date de intrare, fiind necesar sa se inregistreze aceste input-uri si sa se asigure faptul ca ele sunt prezentate intr-o forma care poate fi verificata si validata.
De asemenea, datele de intrare trebuie sa fie revizuite de catre organizatie inainte de a fi folosite, pentru a se asigura faptul ca acestea sunt adecvate si sunt suficient de detaliate si complete pentru a finaliza obiectivul. Trebuie sa se asigure si faptul ca datele de intrare sunt complete si ca nu sunt ambigue, incoerente sau contradictorii.