Home > Articole ISO > ISO si evaluarea conformitatii

Ce este evaluarea conformitatii ?

Evaluarea conformitatii este procesul folosit pentru a arata ca un produs, serviciu sau sistem indeplineste cerintele specificate. Aceste cerinte sunt adesea specificatii definite in standardele ISO. Insa Organizatia Internationala pentru Standardizare nu realizeaza ea insasi evaluari ale conformitatii. Pentru aceasta trebuie sa va adresati unui organism de certificare national sau regional.

Exista mai multe avantaje care decurg din a arata ca un produs, serviciu sau sistem indeplineste anumite cerinte:
• Le ofera mai multa incredere consumatorilor.
• Ii ofera companiei un atu fata de concurenta.
• Ajuta organismele de reglementare sa se asigure ca sunt indeplinite conditiile de sanatate, siguranta sau mediu.
Principalele forme ale evaluarii conformitatii sunt certificarea, inspectia si incercarile. Formula cea mai utilizata este cea a incercarilor, insa certificarea este cea mai cunoscuta.

Certificarea

Certificarea reprezinta primirea de la un organism independent a unei asigurari scrise (a unui certificat) care atesta ca produsul, serviciul sau sistemul respectiv indeplineste anumite cerinte. Certificarea mai este cunoscuta si sub denumirea de evaluare a conformitatii de terta parte.

Numeroase companii si organizatii decid sa se certifice conform unuia dintre standardele de management ISO, de pilda ISO 9001. Aceasta este o modalitate de a le arata celor din exterior ca organizatia si-a implementat un sistem eficient de management al calitatii.

Incercarile si testele

Incercarile reprezinta o metoda de determinare a uneia sau a mai multor caracteristici ale unui obiect sau ale unui produs; ele sunt realizate, de obicei, de catre un laborator.

De exemplu, multi oameni isi fac teste de sange pentru a depista, datorita analizei unor anumite caracteristici ale probei de sange prelevate, prezenta unei boli sau a unei anomalii genetice.

CASCO este comitetul ISO care dezvolta politici si publica standarde legate de evaluarea conformitatii. CASCO a elaborat un numar de standarde pe care laboratoarele le pot urma pentru a garanta ca rezultatele lor sunt de incredere.

Inspectia

Inspectia acopera verificarea obisnuita a unui produs pentru a determina conformitatea sa cu anumite criterii.
Extinctoarele, de exemplu, ar trebui sa fie inspectate in mod regulat pentru a ne asigura ca ele functioneaza in conditii de securitate. Ascensoarele si alte tipuri de masinarii trebuie si ele supuse unei inspectii regulate pentru a le garanta securitatea.

CASCO a elaborat un numar de standarde pe care organismele de inspectie le pot urma pentru a ne asigura ca putem avea incredere in activitatile lor.

Armonizarea evaluarii conformitatii

ISO a elaborat mai multe standarde care ajuta la o cat mai buna uniformizare a activitatilor de evaluare a conformitatii. Aceste standarde explica ceea ce trebuie sa faca un organism pentru a fi considerat capabil sa realizeze astfel de activitati cum sunt incercarile de laborator, inspectiile sau certificarea sistemelor de management.

Beneficiile armonizarii activitatilor de evaluare a conformitatii sunt numeroase. Printre altele, armonizarea ajuta la facilitarea comertului mondial. De exemplu, o tara care exporta branzeturi in alta tara isi trimite produsele cu un raport de incercari care descrie caracteristicile produsului si clasifica branzeturile respective. Daca tara importatoare nu are incredere in raportul primit, va trebui sa realizeze propriile incercari de laborator, irosind timp pretios si bani. Eforturile depuse de ISO pentru a armoniza activitatile de evaluare a conformitatii ajuta la cresterea increderii si, prin urmare, inlesneste circulatia marfurilor intre tari.

O metoda de a creste si mai mult increderea in activitatile de evaluare a conformitatii intre tari este de a incheia un acord formal denumit Acord de Recunoastere Mutuala (MRA). Acesta este un acord intre doua tari prin care fiecare recunoaste rezultatele celeilalte in domeniile incercarilor, inspectiei, certificarii sau acreditarii. MRA ajuta la reducerea multiplelor activitati de evaluare a conformitatii la care sunt supuse produsele, serviciile si sistemele atunci cand sunt comercializate in afara granitelor nationale.
Ghidul ISO/IEC 68:2002 contine mai multe informatii referitoare la acordurile de recunoastere mutuala.

› ISO si evaluarea conformitatii