Home > Articole ISO > ISO ofera beneficii unei lumi de 7 miliarde de oameni

Standardele internationale ISO ofera beneficii unei lumi de sapte miliarde de oameni

1 noiembrie 2011. In timp ce populatia lumii atinge un nou punct de referinta de sapte miliarde de oameni, standardele ISO ofera instrumente practice pentru sustenabilitate si o lume mai buna si mai sigura.

Potrivit Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), in momentul de fata, populatia planetei noastre a atins sapte miliarde de oameni (1). “Acest moment unic in istoria omenirii reprezinta atat o implinire, cat si o provocare, si va avea un impact asupra fiecarei persoane de pe planeta. O lume de sapte miliarde de oameni are implicatii in privinta sustenabilitatii, urbanizarii, accesului la serviciile de ingrijire a sanatatii si angajarii tinerilor – cu toate acestea, ofera si o ocazie rara de a ne reinnoi angajamentul fata de o lume sanatoasa si sustenabila,” s-a declarat cu ocazia acestui eveniment.

Secretarul general ISO, Rob Steele, a comentat: “Standardele joaca un rol central in inlesnirea interactiunii dintre atat de multi oameni. In fiecare zi, mii de standarde ISO ajuta oamenii la serviciu, acasa si in timpul liber, promovand calitatea si eficienta, facand viata mai sigura si mai confortabila, incurajand prosperitatea economica si avand grija de planeta. Iar acestea se intampla deoarece standardele ISO sunt facute de oameni pentru a ajuta la rezolvarea problemelor oamenilor.”

Standardele privind siguranta alimentelor, dispozitivele medicale, responsabilitatea sociala, constructiile, transporturile si lupta impotriva schimbarilor climatice sunt doar cateva exemple. Fie ca apasam pe frana unei masini, jucam hochei pe gheata protejati de o casca, ori folosim un computer, standardele ISO aduc o importanta contributie la siguranta si eficienta de care ne bucuram.

Deoarece populatia lumii a atins sapte miliarde, standardele internationale pot ajuta la infruntarea provocarilor crescande legate de sustenabilitate. De pilda, standardele privind calitatea alimentelor si a apei si managementul energiei pot contribui la o utilizare eficace a resurselor. Iar standardele privind noile tehnologii ajuta la promovarea si aplicarea inovatiilor cruciale care usureaza vietile populatiei in crestere. De fapt, cele mai multe standarde ISO contribuie intr-un fel sau altul la solutionarea problemelor economice, sociale si de mediu ale sustenabilitatii.

Ceea ce face ca Organizatia Internationala pentru Standardizare sa fie atat de eficienta este faptul ca ofera o platforma apolitica si nepartinitoare pe baza careia standardele sunt dezvoltate printr-un proces deschis si transparent, de reprezentanti ai oamenilor care au nevoie de ele, care le implementeaza si care sunt afectati de ele, si care pot revizui si imbunatati continuu rezultatele implementarii lor.

Acesta este motivul pentru care standardele ISO ajuta la transpunerea acordurilor semnate cu ocazia unor evenimente ca Summitul Pamantului sau apropiatul Rio+20 in masuri practice care pot fi implementate in intreaga lume.

Pentru informatii despre angajamentul ISO fata de sustenabilitate, consultati:
• Noua brosura, Rio+20. Forging action from agreement – How ISO standards translate good intentions about sustainability into concrete results.
• Noua serie de clipuri ISO care explica in mod concis importanta standardelor si rolul lor suprem in promovarea increderii:
• Developing countries
• Energy
• Environment
• Food safety
• Health
• Social responsibility
____
(1) ONU admite ca cifra de 7 miliarde are o marja de eroare de 1-2 % si ca populatia lumii ar putea sa fie mai mica sau mai mare cu 56 de milioane de persoane. sursa: www.iso.org

› ISO ofera beneficii unei lumi de 7 miliarde de oameni